Bezpečnostní opatření Pekingu překračují všechny meze

Peking - Na 180 kilometrech trasy z průmyslového města Süan-chua do čínského hlavního města Pekingu musí každý cestující projít čtyřmi kontrolami totožnosti, projet třemi silničními zátarasy a při vystupování z autobusu ho ještě čeká kontrola všech zavazadel. Obdobná bezpečnostní opatření jsou na většině silnic vedoucích do Pekingu a jejich smyslem je zabránit všem Číňanům, kteří by snad chtěli stížnostmi nebo protesty či útoky narušit hladký průběh olympijských her, aby se vůbec do hlavního města dostali.

Nejméně čtyři vojenské kontroly po cestě do čínské metropole, vjezdy do města hlídají vojáci se samopaly v ruce a obrněné transportéry jsou přímo u olympijské vesnice - tak to vypadá v Pekingu, který hlídá 180 tisíc příslušníků bezpečnostních složek.

Všichni cestující autobusem do Pekingu se musejí zaregistrovat s průkazem totožnosti. Tibeťané a Ujgurové si například ani nemohou do Pekingu koupit jízdenku. Ani řadoví Číňané ale do Pekingu nesmějí, pokud k tomu nemají opravdu vážný důvod.

Klid čínských bezpečnostních sil narušily tři útoky, při nichž bylo tento měsíc v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zabito 31 lidí a došlo k nim navzdory posílené policejní a vojenské přítomnosti v této etnicky rozdělené provincii.

Tomáš Etzler:

„Peking je prakticky hermeticky uzavřen.“

Čínské úřady přispěchaly s obviněním separatistických extremistů v Sin-ťiangu, kteří usilují o vytvoření samostatného státu Východního Turkestánu. Ale kritici míní, že Čína hrozbu ze strany převážně muslimských etnických Ujgurů přehání, aby proti nim mohla zesílit restriktivní opatření.

Tento týden policie začala s kontrolami a prohlídkami lidí v pekingských parcích, při nichž pátrá po nožích a dalších zbraních poté, co patrně duševně narušený Číňan v sobotu ubodal amerického turistu a jeho manželku zranil. A aby kontrol v Pekingu nebylo málo, střeží ozbrojení hlídači i všechny pekingské železniční stanice.