Belgie obvinila čtvrtou osobu v souvislosti s útoky v Paříži

Události: Belgie zažila třetí den plný napětí (zdroj: ČT24)

Belgická prokuratura obvinila čtvrtého muže v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži. Muž byl mezi 16 zadrženými v neděli, ostatních 15 bylo propuštěno. Tři lidé byli v Belgii obviněni už minulý týden. Nejvyšší stupeň pohotovosti, který byl v Bruselu vyhlášen v sobotu kvůli bezprostřední hrozbě teroristických útoků, bude platit minimálně do úterního večera.

Prokuratura oznámila, že čtvrtý muž byl obviněn z „účasti na aktivitách teroristické skupiny a teroristickém útoku“. Belgické úřady už obvinily Mohammeda Amriho a Hamzu Attoua, kteří měli napomáhat Salahu Abdeslamovi, jenž zůstává na útěku. Jméno třetího obviněného Belgičané zatím nezveřejnili.

Metro a školy v Bruselu se začnou otevírat ve středu

O prodloužení nejvyššího stupně pohotovosti do úterý a předpokládaném zmírnění či odvolání ve středu rozhodla bezpečnostní rada státu po 3,5hodinovém jednání. Ve středu ráno by se měly začít postupně otevírat školy a metro.

„Co se (bruselských) škol týče, rozhodli jsme se je ve středu otevírat, a to s dodatečnými bezpečnostními opatřeními. Také metro bude ve středu opět v provozu,“ upřesnil premiér Charles Michel. Dodal, že ve zbytku země bude zatím platit třetí, tedy předposlední stupeň pohotovosti. 

Premiér připustil, že hrozba je stejná jako v neděli, ale že je vůle se vrátit k normálnímu životu. Za potenciální terče útoků označil nákupní centra, obchodní ulice a veřejnou dopravu. Míru hrozby nebezpečí mají belgické úřady přehodnocovat znovu v pondělí 30. listopadu.

Horizont ČT24: Belgie vyhlásila válku džihádistům (zdroj: ČT24)

Podle místních médií bylo bezprecedentní opatření přijato poté, co vyšetřovatelé sdělili, že některé osoby žijící v Bruselu se přímo zapojily do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži, během kterých zemřelo 130 lidí.

Při pátrání na předměstí Paříže se našel pás s trhavinou

Při pátrání po islamistech v rámci vyšetřování atentátů v Paříži se na jižním předměstí Montrouge našel pás se stejnými výbušninami, jaké použili nedávní útočníci.

Atentátníci v Paříži použili navzájem si podobné sebevražedné vesty. Obsahovaly TATP, což je sice velmi lehce získatelná, ale také velmi nestabilní třaskavina, a dále baterii, spínač a šrouby, které měly zvýšit účinnost.

Zpravodajská stanice BFM TV po nalezení a zkoumání nevybuchlého opasku uvedla, že nejspíš obsahuje stejné předměty a materiály. Oblast v Montrouge se prohledávala poté, co se zjistilo, že jeden z údajných atentátníků, Salah Abdeslam, který je stále na útěku, krátce po atentátech 13. listopadu večer tady telefonoval.

Policie našla na předměstí Paříže pás s výbušninami
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Pás s výbušninami se našel mezi odpadky. „Možná se chtěl odpálit,“ uvedla advokátka jednoho ze dvou zatčených mužů, kteří se přiznali, že Abdeslamovi pomohli den po atentátech odjet z Francie do Belgie.

V domě poškozeném výbuchem, který v Saint Denis při středečním policejním zásahu způsobil sebevražedný atentátník, vyšetřovatelé našli dosud jen jednu devítimilimetrovou pistoli. Ve vazbě nadále zůstává muž, který dal svůj byt v Saint-Denis teroristům k dispozici.