Bašír na útěku – odjel z Nigérie kvůli obavám, že ho zatknou

Abuja – Súdánský prezident Umar Bašír odjel z Nigérie, kde se účastnil summitu Africké unie. Obává se totiž, že by ho tady mohli zadržet. Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu na něj před čtyřmi lety vydal mezinárodní zatykač kvůli krutostem v Dárfúru. Bašír čelí obviněním z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

O Bašírovo zadržení požádali v pondělí nigerijský nejvyšší soud aktivisté hájící lidská práva. Ti zároveň vyzvali ICC, aby Radě bezpečnosti OSN oznámil, že nigerijská vláda umožnila Bašírovi návštěvu země. 

Kancelář nigerijského prezidenta nicméně uvedla, že Bašír přicestoval do Nigérie na vrcholnou schůzku Africké unie (AU), a ne na pozvání Nigérie. Úřad také tvrdí, že Bašírovo povolení k cestě bylo ve shodě s pokyny AU. Africká unie doporučila svým 53 členským státům nespolupracovat se soudy sídlícími v Evropě. 

Nigérie již byla v minulosti nucena vydat mezinárodně hledaného někdejšího liberijského prezidenta Charlese Taylora, který stál za tamní krvavou občanskou válkou. Do Nigérie se uchýlil, neboť tam původně získal azyl. 

Dárfúr byl v letech 2003 a 2004 místem bojů, v nichž etničtí Afričané povstali proti vládě, v níž mají převahu Arabové. Kabinet na povstání odpověděl masakry, při nichž podle odhadů OSN zahynulo na 300 tisíc lidí a dalších 2,7 milionu uprchlo ze svých domovů.