Až 750 milionů budou muset pojišťovny vyplatit pozůstalým po obětech spadlého airbusu

Recife (Brazílie) - Podle francouzského deníku Le Monde mohou pojišťovny vyplatit pozůstalým po obětech tragédie 330 milionů dolarů (přes 6,2 miliardy korun). Při soudním řízení se tato částka může vyšplhat až na 750 milionů dolarů (14,2 miliardy korun), píše list ve svém sobotním vydání. Než budou všechny peníze vyplaceny, může to ale trvat i několik let, tvrdí Le Monde. Podle dosavadních informací se záchranářům povedlo v pátek najít dalších šest těl a počet nalezených obětí tak stoupl na 50.

Všech 216 pasažérů osudového letu bylo pojištěno přes leteckou společnost Air France u více než 15 pojišťoven, v případě posádky se pád letadla podle listu považuje za pracovní nehodu. Odškodněn bude za ztrátu letadla i dopravce, a to 67,4 milionu eur (1,8 miliardy korun). Jaká pojištění budou nakonec muset být vyplacena, ale bude záležet na výsledku vyšetřování příčin neštěstí.

Záchranné akce komplikuje špatné počasí a mořské proudy 

Brazilská armáda tento týden oznámila, že pátrání po tělech zemřelých pasažérů a členů posádky bude pokračovat nejméně do 19. června. Práci záchranářů ale stále více komplikuje nepříznivé počasí a mořské proudy. „V oblasti řádí bouřky a viditelnost je velmi nízká, což ztěžuje pátrání ze vzduchu. Najít a vyzvednout těla je stále složitější,“ uvedl generál brazilského letectva Ramón Cardoso.

Podle pátrajícího týmu je nepravděpodobné, že se v budoucnu podaří objevit těla všech 228 předpokládaných mrtvých pasažérů a členů posádky.

Mapa
Zdroj: ČT24