Američanka našla v nákupu dopis od vězně z Číny. CNN ho vypátrala

Peking - Muž z čínského vězení, jehož dopis našla před rokem v nákupu Julie Keithová z amerického Oregonu, je na svobodě. Za mřížemi pracovního tábora ale strávil 4 roky. V Pekingu ho vypátral štáb americké televize CNN. Třiačtyřicetiletá Keithová si letos opět koupila halloweenské dekorace. Považuje to za jakýsi závazek. „Je mi smutno, když si představím lidi, kteří musejí vydržet mučení, aby takové hloupé výrobky udělali,“ podotkla Keithová.

Vzkaz má pouhých několik řádek. Keithová ho před rokem našla v balíčku halloweenských dekorací. Když balíček otevřela, vypadl dopis ven. Dekorace zakoupila ve městě Damascus v místním obchodě za 29 dolarů. „Pokud si náhodou koupíte tento výrobek, přepošlete tento dopis Světové organizaci pro lidská práva,“ napsal Číňan.

Američanka nejprve nevěřila, pak se začala obávat o mužův život

V první chvíli si žena myslela, že jde o mystifikaci. Jenže někdo skutečně volal o pomoc - vězeň v pracovním táboře Ma-san-ťia na severovýchodě Číny. „Když jsem si dopis přečetla, začala jsem bádat na internetu. Pak jsem si uvědomila, že může být skutečný. Věděla jsem, že v Číně existují pracovní tábory, ale netušila jsem, jestli je ta osoba ještě naživu, mrtvá nebo stále v táboře. Je zvláštní, že urazil tak dlouhou cestu z Číny,“ uvedla Keithová.

Čínské vězení
Zdroj: ČT24

Prosbu psal vězeň dlouhé tři dny v tajnosti a nakonec ji schoval mezi ozdoby, které vyráběl a které Čína posílala do světa. „Myslela jsem na jeho bezpečnost a rizika, která podstoupil, aby to udělal,“ prohlásila Keithová.

Dopis k Julii putoval téměř 10 tisíc kilometrů. Žena ho nakonec zveřejnila na Facebooku. Po tajemném pisateli vzkazu následně začali pátrat reportéři americké televize CNN. Rok po nálezu ho skutečně našli. Žije už rok na svobodě v čínské metropoli. „Lidé, kteří v Masanjii nikdy nebyli, si to nedokáží představit. Jako první vám vezmou lidskou důstojnost a ponižují vás,“ konstatoval autor dopisu.

Dopis od čínského vězně nalezla Američanka mezi ozdobami (zdroj: ČT24)

Vězeň napsal vzkazů mnohem víc

Ze strachu muž odmítá prozradit své jméno. V obávaném pracovním táboře Ma-san-ťia prožil celé čtyři roky za to, že následoval zakázané duchovní učení Falun Gong. Prošel si bitím, odpíráním spánku a pracoval 12 hodin denně. Podobných vzkazů, jako našla Julie, napsal celkem dvacet. „Dal jsem si papír na polštář, ležel jsem na boku a psal. Trvalo mi tři dny, než jsem dokončil jeden dopis,“ řekl bývalý vězeň.

Ma-san-ťiu podle svých slov přežil proto, aby o poměrech v pracovních táborech řekl světu. O sobě už ale nic víc ze strachu před dalším vězněním sdělovat nechce. Ženě, která zveřejnila jeho vzkaz, poslal ještě jeden dopis – tentokrát s poděkováním. Telefonovat jí ale raději z Číny nebude.

image_519793
Zdroj: ČT24