Američané vzývají paní Štěstěnu: V jackpotu je přes miliardu dolarů

Události: Loterijní horečka v USA (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se ve středu v noci rozhodne o možném vítězi nebo vítězích jackpotu, jehož výše nemá v americké ale ani v celosvětové loterijní historii obdoby. Ten, kdo uhádne správná čísla takzvaného Powerballu, může získat v přepočtu 35 miliard korun.

Americký sen má teď spíš podobu kolektivní halucinace. Desítky miliard korun dokázaly zavřít ústa i těm, kteří se sázkařům jinak vysmívají. „Lidi normálně sází tak deset dolarů. Ale teď hodně lidí utrácí 100, 200 i 300 dolarů,“ potvrzuje sázkařskou mánii majitel obchodu přijímající sázky.

Za výhru by se dalo pořídit např. jeden a půl tunelu Blanka (tedy v původní ceně) nebo několik tisíc vozů ferrari.

Jedna tabule si s výší jackpotu neporadí
Zdroj: ČT24

A jeden zajímavý detail americké loterijní senzace: Výrobci světelných tabulí a billboardů, které visí po celé zemi, nepočítali s tím, že by kdy jackpot mohl být vyšší než 999 milionů. Takže současná reálná částka se na displeje ani nevejde.

Šance vyhrát není nejvyšší – asi jedna ku 292 milionům. “Pokud byste pokaždé, když si koupíte lístek, ujeli jednu míli, museli byste v průměru překonat vzdálenost na Měsíc a zpět 611krát, než byste vyhráli jackpot,“ přišel s astronomickým příměrem statistik Michael Orkin.

Fronty na lístek do loterie
Zdroj: Reuters/Gene Blevins

Naposledy měl Powerball výherce v listopadu, kdy si sázející ze státu Tennessee vyzvedl 144,1 milionu dolarů. Dosud nejvyšší výhru získala v květnu 2013 jedna žena z Floridy, na kterou čekalo 590,5 milionu dolarů.

O tom, zda někomu spadne do klína závratných 1,3 miliardy dolarů, nebo se jackpot ještě přifoukne, rozhodne středeční losování.