Afghánci začali vařit pervitin. Taliban chce s drogami skončit

Události: Afghánistán se stává základnou produkce metamfetaminu (zdroj: ČT24)

Taliban tvrdí, že jeho vláda zastaví produkci opia. Podle expertů je to ale v podstatě nemožné, zvlášť kvůli zhoršující se ekonomické situaci země. Boj s produkcí návykových látek tak může být kartou při vyjednávání nových vládců země se Západem. Evropské úřady varují, že vedle opiátů se Afghánistán stává také základnou produkce syntetických drog – hlavně metamfetaminu.

Na cestě ve východním Turecku, kterou dál do Evropy míří hlavně heroin, se stále častěji objevuje metamfetamin neboli pervitin. „Rok 2020 přinesl enormní nárůst. Turecké úřady během něj zadržely více než čtyři tuny metamfetaminu. Čtyřikrát víc než rok předtím,“ potvrdil investigativní novinář Timur Soykan.

Za původem metamfetaminu, který zaplavuje ulice Istanbulu a dalších tureckých měst, je potřeba vydat se na východ. Do země, která byla dosud známá spíš jako světový producent opiátů číslo jedna – do Afghánistánu.

Ephedra je výnosnější

Náročnému pěstování máku, ze kterého se opium získává, konkuruje sběr ephedry neboli chvojníku. Z rostliny lze levně a jednoduše získat klíčovou látku potřebnou k výrobě pervitinu.

„Dostupnost ephedry a mocenské vakuum dělají z Afghánistánu po opiu také základnu produkce metamfetaminu,“ dodává Soykan.

Evropské úřady varují, že dopady levného pervitinu z Afghánistánu už jsou vidět na mezinárodním trhu s drogami. Na fakt, že cestu na západ má prošlapanou, upozorňuje i bývalý velitel protidrogové policejní jednotky v Istanbulu. Dle něj je takzvaná balkánská cesta nejrychlejší, nejlevnější a nejkratší.

Trend je patrný i na financích Talibanu. Hnutí sice zdaleka nejvíc peněz inkasuje z daní vybíraných za přepravu legálního zboží, podle studie britského Overseas Development Institute ale v pohraničí na jihozápadě země příjmům z drog vévodí právě pašování metamfetaminu.