Zloději kovů nešetří ani velikány historie

Hradec Králové - Barevné kovy stále lákají zloděje. Hlavně na východě Čech se v poslední době množí případy, kdy se nenechavci zaměřují na bronzové pamětní desky a jiné součásti pomníků. Starostové je proto radši nahrazují plastovými replikami.

Měděné okapy, dráty nebo okenní parapety už zlodějům barevných kovů zřejmě nestačí. Ve východních Čechách se poslední dobou zaměřili na pomníky. „Policisté v Hradci Králové v současné době řeší dva případy odcizených soch. Jedna socha byla odcizena v Ostroměři a jedna v Hradci Králové,“ vypočítává tisková mluvčí Policie ČR Hradec Králové Ivana Ježková. „Zloději nám ukradli bronzovou sochu, která vážila dvě stě kilogramů. Škoda byla vyčíslena na osm set tisíc korun,“ dodává tisková mluvčí města Hradec Králové Magdaléna Vlčková.  

Podobnou zkušenost mají i další obce v kraji. „Měděné nebo bronzové sochy nebo busty pachatelé rozřezávají nebo rozbíjejí na malé kousky a prodávají je ve sběrných surovinách za cenu barevného kovu,“ upozorňuje Ivana Ježková. 

Doba je zlá, shodují se starostové a bronzové součásti pomníků uklízejí pod zámek. Na původních místech je nahrazuje plast. V Javornici na Rychnovsku mají z umělé hmoty dokonce i bustu prezidenta Masaryka. V Jaroměři zase desky se jmény padlých. „Bronzovou bustu jsme umístili na obecním úřadě, abychom zabránili jejímu zcizení,“ uvádí starosta Javornice František Dušánek. „Pamětní desky byly původně z bronzu. Vandalové je zcizili, proto jsme je nahradili deskami z tvrzeného plastu,“ uzavírá vedoucí jaroměřského odboru kultury Květa Simonová.    

Plastové repliky mají proti bronzovým hned několik výhod. Jsou mnohem levnější a hlavně, zloději o ně zájem nemají.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)