Zloděj zhanobil hrob prezidenta Beneše, ukradl jeho bustu

Sezimovo Ústí - O víkendu někdo v Sezimově Ústí na Táborsku ukradl z hrobu bývalého prezidenta Edvarda Beneše jeho bustu. Socha byla umístěna v komplexu Benešovy vily, kde československý státník trávil dovolené i poslední chvíle svého života. Historici i místní starosta mluví o zhanobení hrobu. Podobný útok na pietní místo v historii nezaznamenali.

Cena zhruba půlmetrové busty, která byla vytvořena v roce 1947, se pohybuje ve stovkách tisíc korun. Vážila přibližně 50 kilogramů. Podle policistů proto mohlo jít o zloděje kovů nebo o krádež na objednávku pro sběratele.

„Kriminalisté pracují na téměř všech možných variantách. Od vandalismu přes sběratele až po zloděje kovů,“ uvedl mluvčí jihočeských policistů Miroslav Doubek s tím, že policie nyní prověřuje záznamy z městských kamer a prověřují sběrny v celém kraji.

Krádež se stala někdy od pátečního večera do pondělního rána, zřejmě během noci. Neznámý pachatel sochu odřízl od betonového podstavce, nyní po ní zbyla pouze část ocelového trnu a kabel od osvětlení. Zahrada, kde byla busta umístěna, je pro veřejnost volně přístupná.

„Je to projev naprosté neúcty nejen k mrtvému, ale také k této osobnosti,“ prohlásil starosta Sezimova Ústí Martin Doležal. „Můžeme to považovat za jistou formu zhanobení hrobu významného státníka,“ dodal historik Husitského muzea v Táboře Zděňka Vybírala.

Úřad vlády ukradenou bustu možná nahradí

Druhý československý prezident jezdil do vily v Sezimově Ústí hlavně odpočívat, přijímal tam ale také významné návštěvy. Po svém návratu z exilu Beneš nechal dům opravit a prožil v něm i poslední dny svého života. Přál si být pohřben v zahradě. „Hrobka byla budována na místě, které si Edvard Beneš sám vybral,“ poznamenal historik Vybíral. Proto byla v roce 1948 na skále postavena hrobka, jejíž součástí se stala i tato busta.

Benešova vila
Zdroj: ČT24

Dům s pozemky odkázala bývalá první dáma Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu však byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Od roku 2000 je dům kulturní památkou.

Nyní se o zahradu s památníkem stará Úřad vláy. „Čekáme na to, jak vyšetřování policie dopadne. Poté budeme zvažovat další možnosti včetně té, že bychom bustu Dr. Edvarda Beneše obnovili,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Ayer.

Zloděj ukradl v Sezimově Ústí bustu Edvarda Beneše (zdroj: ČT24)