Zlínský Dům umění se mění zpět na památník Tomáše Bati

Památník Tomáše Bati se vzhledem vrátí do 30. let (zdroj: ČT24)

Bývalý Dům umění ve Zlíně se pomalu začíná měnit na památník Tomáše Bati. Jedné z nejcennějších historických budov města tak stavbaři vracejí původní účel. Připomínala zakladatele obuvnického impéria, který zahynul při letecké havárii v roce 1932. Přestavba vyjde na více než 70 milionů korun, hotovo bude v roce 2018.

Zlínský Dům umění čeká v následujících měsích náročná přestavba, jednoduchá ale nebyla ani příprava na rekonstrukci. Podle architekta Petra Všetečky, který návrh obnovy původního památníku Tomáše Bati zpracovával, bylo těžké také naladit společnost na uskutečnění projektu. „Půjde o razantní proměnu budovy, celý záměr se připravuje už asi 16. rokem,“ upozornil Všetečka.

Při úpravách přijde objekt o některé své dosud známé přístavby. „Budova byla krystalicky čistým skleněným objektem a proměnou na koncertní sál a galerii potřebovala vytvořit zázemí. Takže přibyly kanceláře, shodiště a provozní prostory, a to všechno musí pryč,“ vyjmenoval architekt.

Dodal, že budova je výjimečná i tím, že se její původní autor František Lydie Gahura pokusil architekturou vyjádřit Baťovy vlastnosti. „Na něm ho zajímaly velkorysost, optimismus, prostota, jasnost, pravdivost, vzhled. Po jeho smrti je vložil do této stavby, a k tomu se chceme vrátit,“ vysvětlil Všetečka.

Památníku se vrátí duch 30. let

Původní památník vznikl v roce 1933 právě jako připomínka zakladatele světoznámé obuvnické firmy Tomáše Bati, který rok předtím tragicky zahynul v letadle. V roce 1954 byl památník přestavěn na Dům umění, aby lépe posloužil galerii výtvarného umění a Filharmonii Bohuslava Martinů. Ta se ale z objektu před téměř sedmi lety odstěhovala a později opustila památník i galerie. Od té doby byla budova nevyužitá, chátrala a čekala na obnovu.

Město stavbu předalo do rukou stavbařů už v prosinci loňského roku, a ti se ihned pustili do odstraňování všeho, co nepřipomíná 30. léta minulého století. Pryč musí například dřevěné obložení, světla anebo sedačky ze sálu, kde dřív koncertovala Filharmonie Bohuslava Martinů. 

Interiér bude variabilní. Nebude v něm chybět letadlo, které bylo motivem původní expozice. Při rekonstrukci budou pracovníci využívat zejména železo, sklo a beton tak, aby zrekonstruovaný objekt co nejvíce připomínal původní památník z dílny Františka Lydie Gahury.

Historické fotografie Baťovy meziválečné architektury ve Zlíně
Zdroj: archív Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně

Užitné předměty asi poputují do aukce

Všechny předměty, které dělníci nyní odstraňují z interiéru památníku, zamýšlí město prodat ve veřejné aukci. „Věci, které byly spojené s Domem umění, mají svou užitnou hodnotu anebo postupem času získavají i hodnotu historickou,“ uvedla vedoucí odboru kultury a památkové péče Kateřina Pešatová z Magistrátu města Zlín. Dodala, že první jmenované se snaží radnice prodat a získané peníze půjdou do obnovy památkníku, naopak předměty historické hodnoty se snaží umístit do různých muzeí.

O dřevěné obložení má už nyní například zájem Technické muzeum v Praze a sedačky, které byly dosud v sále, budou nově v kulturním domě v Bzenci. Všech 580 sedadel prodala zlínská radnice za 120 tisíc korun. V Bzenci budou nově sloužit také šatny z 50. let, jež Zlín prodal za 15 tisíc korun.