Zelená hora zahajuje oslavy jubilea rukopisu

Události v regionech: Zelenohorský zámek se připravuje na jubileum rukopisu (zdroj: ČT24)

Zámek Zelená hora u Nepomuku otevírá expozici věnovanou patrně nejznámější památce s ním spojené – Rukopisu zelenohorskému. I když dnes převažuje mínění, že jde o falzum, jde již o velmi staré dílo – příští rok uplyne 200 let od jeho „nálezu“.

Rukopis zelenohorský, připisovaný Václavu Hankovi a Josefu Lindovi, budil největší emoce v 80. letech 19. století, kdy skupina kolem Tomáše Garrigua Masaryka prokazovala jejich nepravost. Boj o rukopisy jako by poněkud zastiňoval období a okolnosti jejich objevu a snad i vzniku.

Zelenohorský rukopis, který pojednává o Libušině soudu – námět později operně ztvárnil Bedřich Smetana – byl v roce 1817 nalezen v sále, který nese Libušino jméno, ve staré almaře mezi dalšími dokumenty. „Panský úředník dělal úklid a vypadl na něj takový svitek. Je to velké jako občanský průkaz,“ popsal manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.

Rukopisu se věnuje nová výstava otevřená s předstihem k jeho dvoustému jubileu. Návštěvníci si mohou přečíst jeho zvětšenou verzi a obdivovat jeho úroveň. Ta byla ostatně jedním z argumentů zastánců pravosti, kteří se domnívali, že tak kvalitní práce nebyli Hanka a Linda schopni. 

Výstava je první ze série akcí, které se k nadcházejícímu výročí rukopisu na Zelené hoře chystají. Zámek se navíc díky dotacím a grantům daří postupně opravovat. Došlo i na nejohroženější část zámeckého areálu, kterou je jižní terasa neboli Sala terrena. „Má již za sebou druhou etapu, nahoře jsou i okrasné balustrády,“ popsal průběh opravy starosta obce Klášter, které zámek patří, Zdeněk Bartošek.

Oravy se dočkal i kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Vojtěcha. Aktuálně probíhá obnova oltáře a ještě do konce roku se vymění také okna.