Zastupitelé posvětili přeměnu uherskohradišťské věznice na muzeum. Ukáže zvěrstva komunismu

Znovuotevření nechvalně proslulé věznice v Uherském Hradišti se přiblížilo. Tamní zastupitelé souhlasili s návrhem, podle kterého budou tři patra budovy využity na Muzeum totality. V původních prostorách cel a kaple by se návštěvníci měli seznámit s tím, jak komunistický režim krutě mučil své vězně.

Muzeum totality zabere asi dva tisíce metrů čtverečních ve třech podlažích budovy. A to v místech, kde komunističtí dozorci v 50. letech mučili a týrali vězně. Muzeum tak především bude v prostorách vězeňských samotek a také kapli.

„Kaple se pravděpodobně nebude ani nijak zásadně měnit, pouze by měla projít památkovou obnovou,“ uvedl ředitel Moravského zemského muzea v Brně Jiří Mitáček.

V muzeu budou dvě stálé výstavy

V budově věznice by měly být dvě stálé výstavy. První s pracovním názvem Muzeum totalitních režimů bude popisovat jak historii věznice, tak i osudy obětí. Lidé se tak v expozici dozvědí o mučení, krutých výsleších a nelidském zacházení, za kterým stáli vyšetřovatelé Státní bezpečnosti. Druhá stálá výstava bude věnována komunistické propagandě.

Muzeum by mělo zabírat tři podlaží. V prvním bude vstup s pokladnou, bufetem, depozitářem a pracovnami. Ve druhém podlaží bude samotný památník s celami a kaplí. Třetí podlaží bude sloužit jako depozitář a provozní zázemí.

Memorandum podepsali všichni

S návrhem na využití už souhlasili všichni – Zlínský kraj, okresní soud, ministerstvo kultury i Uherské Hradiště. Nyní se tak začne pracovat na studii, která má určit, kolik bude vybudování muzea stát. Výsledek by měl být známý do půl roku.

Studie by měla také říci, jak bude nákladné opravit dalších přes osm tisíc metrů čtverečních budovy. V té by měl sídlit okresní soud nebo okresní archiv. Memorandum o využití věznice loni na podzim podepsalo sedm stran - ministr financí Andrej Babiš, ministr kultury Daniel Herman, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, předsedkyně soudu Hana Kurfiřtová, generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, hejtman Zlínského kraje a starosta Uherského Hradiště.

Věznice v Uherském Hradišti vznikla na konci 19. století. Nechvalně se však proslavila až v padesátých letech minulého století, kdy se do ní sváželi političtí vězni, kteří byli mučeni a týráni. Od roku 1960 budova postupně chátrá a od devadesátých let dvacátého století se na její opravu marně hledají prostředky.