Zastupitel má právo znát obecní účty. Starosta chce poplatek 16 tisíc

Opatovice nad Labem – Zastupitel Opatovic nad Labem Radek Šejvl usiluje už přes rok o možnost nahlédnout do obecních bankovních účtů. Rád by jako volený zástupce veřejnosti měl přehledu o toku obecních financí. Nejprve mu byla tato možnost zamítnuta s odůvodněním, že dokumenty mohou obsahovat citlivé osobní údaje. Krajský úřad ale jeho následnou stížnost vyhodnotil jako oprávněnou a postup vedení obce označil za nesprávný.

Zastupitel Radek Šejvl se domáhá práva nahlédnout do obecních účtů (zdroj: ČT24)

„Jde mi jen o to, abych jako zastupitel měl přehled o tom, jak tečou na účtu peníze v souvislosti se schváleným rozpočtem,“ říká opatovický zastupitel Radek Šejvl. Starosta Pavel Kohout (ODS) ale oponuje, že výpisy z účtů obsahují důvěrné informace, které náleží pouze pohledu jeho a účetní. Jde prý třeba o převody peněz v podobě přestupků a správních poplatků nebo platy zaměstnanců.

Krajský úřad Pardubického kraje se postavil za požadavek zastupitele Šejvla a vydal rozhodnutí, potvrzující jeho právo nahlédnout do účtů, v nichž nejsou žádné údaje, které by nemohl vidět. A toto právo zastupitele potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Vedení obce tedy povolilo, předložení bankovních výpisů ale nově podmínilo poplatkem 16 tisíc korun. Starosta tvrdí, že by v bankovních výpisech musely být začerněny citlivé údaje. „My chceme tento úkon zaplatit od pana Šejvla, protože tam se postupuje v souladu se zákonem o poskytování informací a dle sazebníku obce,“ reagoval starosta Kohout.

Poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek: „To je prostě nesmysl už jenom proto, že není co začerňovat, ten žadatel se s tím může legitimě seznámit.“

Opatovický zastupitel ale nemíní platit tisíce za to, že mu starosta umožní vykonávat činnost spojenou s jeho funkcí zastupitele. Doufá, že vedení obce bude stanovisko úřadů respektovat.