Zámek Račice hledá nového majitele. Památky ale na odbyt nejdou

Zámek v Račicích na Vyškovsku stále čeká na nového majitele. Jihomoravskému kraji se objekt nedaří už půl roku prodat a blíží se termín třetího nabídkového kola. V něm se proto změnily podmínky a místo toho, kdo zaplatí nejnižší stanovenou cenu 24 milionů, památku získá zájemce, který dá nejvyšší nabídku. Uchazeči o post nového majitele se mohou hlásit do 6. března.

Do většiny zámků zavítají každoročně stovky turistů, do prostor zámku v Račicích nikdo na exkurzi nezašel už desítky let. Pro veřejnost je totiž uzavřený a léta fungoval pouze pro žáky základní školy a později odborného učiliště. Nyní už k němu má klíče jen pověřená správkyně Olga Gabrielová.

Kromě ní se na zámku čas od času objeví také památkáři, kteří zámek průběžně opravují už deset let. Přesto by do jeho oprav musel nový majitel ještě několik milionů investovat. „Jihovýchodní část je ještě zčásti neopravená. Loni se spravovala věž,“ vyjmenovala Gabrielová. Rekonstrukci si ale žádá chátrající střecha a také odpady, které jsou původní.

Mezi poslední původní místnosti patří na zámku bývalá ředitelna a další pokoje, ve kterých fungoval ekonomický úsek. „Jsou v původním vybavení, obložení, dřevěným trámovím, patří k těm nejpěknějším na zámku,“ okomentovala jejich vzhled pověřená správkyně.

Zatímco ve zmíněných prostorách patří k nejcennějším prvkům zejména původní vyřezávané stropy, v jiných částech zámku už dřevěné obložení není. Místo něj jsou ve zbytku budovy, kde dříve probíhala výuka, holé zdi a moderní dřevěné obložení. „Jsou přebudované v jiném stylu. Jsou novější, je zde nová výmalba, osvětlení,“ dodala Gabrielová.

Zámků k prodeji je na trhu příliš mnoho

Zámek v Račicích není ale jediný, který se nedaří prodat. Obdobný problém řeší v regionu několik současný majitelů - třeba v Drnholci se ho majitel snaží prodat už několik let, stejně tak v Ořechově na Uherskohradišťsku, na Vysočině pak v Batelově nebo Golčově Jeníkově.

„Takových objektů je dnes na trhu de facto přebytek a je velmi málo kupců, kteří si je můžou dovolit, protože náklady, které jsou spojené jednak s provozem a jednak s údržbou jsou hodně vysoké,“ okomentoval problémy spojené s jejich prodejem Tomáš Matras z Asociace realitních kanceláří v Brně.

Část zámku opravovala Miroslav 15 let
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Miroslav se rozhodla do zámku investovat

Také zámek v Miroslavi fungoval dříve jako internát pro žáky. „Byl nám převeden v 90. letech a nemovitost byla původně radostí, ale pak přišly starosti. Trvalo nám 15 let, než jsme zvládli část opravy zámku,“ popsal náročnost správy zámku starosta Miroslavi Augustin Forman (nez.). Rekonstrukce vyšla na 27 milionů, podle starosty ale vedení města investice nelituje.

„Tím jsme neskončili, zbývají tři části,“ dodal starosta. Památku chce obec podle slov Formana zachovat navěky, a proto se chystá na opravu druhého křídla. Nyní jí ale na rekonstrukci chybí peníze.