Zákaz odbočení supluje chybějící část křižovatky, řidiči se bouří

Opatovice nad Labem (Pardubicko) – Dopravní značka stane před soudem. Kvůli umístění zákazu odbočení doleva na křižovatce u Opatovic nad Labem podala radnice Vysoké nad Labem správní žalobu na pardubický magistrát. Ten o umístění značky rozhodl na přání Opatovických. Odbočení zakazuje proto, že na sousední mimoúrovňové křižovatce s hradecko-pardubickou silnicí není nájezd ve směru na Pardubice. Ti, kteří chtějí po státní silnici dojet do Pardubic či Prahy, by proto bez zákazu projížděli centrem Opatovic. Pro obyvatele Vysoké je to však komplikace – značka platí i pro ty, kteří chtějí dojet pouze do Opatovic. Řidiči z Vysoké se nakonec rozhodli svůj odpor projevit tak, že značku sundali.

Vysoká podala žalobu na značku zakazující odbočení do Opatovic (zdroj: ČT24)

Dopravní značka stojí – nebo by stála, kdyby ji rozezlení řidiči nesundali – na křižovatce silnice III/29813 z Vysoké nad Labem do Opatovic a přivaděče ze státní silnice I/37 do centra Opatovic. Řidiči přijíždějící od Vysoké by tak na křižovatce správně vůbec neměli zatáčet do Opatovic, ale pouze na čtyřpruhovou státní silnici. Ta však na konkrétní křižovatce nemá nájezd ve směru na Pardubice. Řidiči, kteří nechtějí do Hradce Králové, musí dojet na další mimoúrovňovou křižovatku u Březhradu, na ní přejet do opačného směru a konečně se vydat směrem na Pardubice. Stejnou trasu by měli využívat i ti, kteří míří z Vysoké pouze do Opatovic. Vysočtí řidiči si na pětikilometrovou zajížďku stěžují. Situaci prozatím vyřešila „krádež“ značky zakazující odbočení – když u silnice není, řidiči se jí ani nemohou řídit. „Je tam jakési legislativní bezvládí, které využívají řidiči, že jezdí tak, jak je to logické – to znamená, že odbočují doleva,“ popsal starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák.

Vysocký starosta spolu s náměstkem hejtmana Hradce Králové se rozhodli zabránit případnému návratu „partyzánsky“ odstraněné dopravní značky. Podali proto žalobu na pardubický magistrát, který o jejím umístění rozhodl. Úřad sám úpravu změnit nechce. „To, že je tam přikázaný směr vpravo, vyplývá z územního řízení, ze stavebního povolení. Jiné řešení tam dnes není možné,“ upozornil vedoucí pardubického dopravního odboru Vladimír Bakajsa.

Lidé z Opatovic se ale odstranění značky brání. Vzhledem k chybějícímu nájezdu na silnici I/37 ve směru na Pardubice na severní opatovické křižovatce panuje ve městě čilý provoz – k jižní křižovatce tudy projíždějí všichni, kdo míří na jih. „Podle měření jsme dosáhli čísla 732 vozidel za hodinu, což je průjezd vozidel každých pět sekund,“ poukázal opatovický starosta Pavel Kohout (ODS). Spornou značku, která teď na sloupu u opatovické křižovatky není, pardubický magistrát zatím nenahradí novou. Na místo se nevrátí, dokud soud nerozhodne o žalobě starosty Vysoké.