Za starou vraždu dostal opět 17 let. Barmana ubodal kvůli penězům

Podruhé vyměřil zlínský soud Janu Prokopovi 17 let za mřížemi za to, že před čtrnácti lety brutálně ubodal osmnáctiletého číšníka. Stejný trest mu soud uložil už letos v dubnu, jeho rozsudek ale poté zrušil Vrchní soud v Olomouci a vrátil případ zpět do Zlína.

Mladého barmana měl Jan Prokop ubodat kvůli penězům ve zlínském baru. Obviněnému po dopadení hrozilo 15 let za mřížemi až výjimečný trest, svou vinu u soudu popíral. Ten mu nakonec letos v dubnu vyměřil sedmnáct let za mřížemi. Vrchní soud v Olomouci ale tento rozsudek zrušil.

Vraha odhalil a dopadl loni v létě až po třinácti letech speciální tým Tempus, který má na starosti právě vyšetřování neobjasněných letitých případů. K jeho dopadení pomohl především korunní svědek, který se po letech rozhodl promluvit.  Ale také nové technické vybavení, které neměli policisté tenkrát k dispozici.

Nechtěl ho zabít

Tehdejší přítelkyně odsouzeného po letech řekla, že jej nad ránem viděla v jejich bytě sehnutého nad taškou s mincovníky a lahvemi alkoholu. Na bundě prý měl krev a byl podrážděný. Podle ní se poté jednou navíc prořekl, když tvrdil, že „ho nechtěl zabít“. Žena opožděné klíčové svědectví vysvětlila tím, že se Prokopa, s nímž má dceru, dříve bála.

Už dříve u soudu Prokop uvedl, že číšníka znal, tykali si, půjčovali si cédéčka a počítačové hry. Přesto na něj zaútočil a mladík se podle obžaloby neměl šanci ubránit. Po útoku, který trval asi pět minut, byl při vědomí, vnímal bolest i blížící se smrt.

  • Brutální vražda se stala v noci ze 4. na 5. prosince 2001 ve zlínském baru U jelínka na Jižních Svazích. Čerstvě vyučeného barmana tehdy napadl a čtrnáctkrát bodl do krku a hrudníku třicetiletý muž. Ubodaného mladíka našla až další den po sedmé hodině ráno uklízečka. Vražda je považována za jednu z nejbrutálnějších od začátku 90. let.

Na základě nových důkazů tak zadržela zásahová jednotka invalidního důchodce Jana Prokopa v restauraci na zlínském autobusovém nádraží. Muž, kterého živily příležitostné brigády, byl zrovna v podmínce za výtržnictví a vyhrožování. Policisté také zjistili, že byl v minulosti již desetkrát soudně trestaný za majetkové a násilné trestné činy.

  • Motivem vraždy byly podle kriminalistů peníze. Z baru totiž zmizelo 30 tisíc korun a lahve s alkoholem.

Prokop byl už od počátku vyšetřování hlavním podezřelým, protože se v baru našly jeho stopy i DNA. Chyběly ale další důkazy, a tak jej policisté nemohli zadržet. Ti pak během celého vyšetřování narazili i na zajímavé podněty, které pomohly vraha usvědčit. Mezi ně patří třeba krabička od cigaret, na které bylo napsáno jméno údajného vraha. Tu někdo připevnil k odpadkovému koši ve Vizovicích.

S odvoláním uspěl i další

Nejde přitom o první případ staré vraždy, kterým se soudy musí zabývat opakovaně. Justice řešila i případ pracovníka ochranky Martina Bódiše, který je podezřelý z vraždy podnikatele z roku 2005. I jeho dopadl po letech tým Tempus. Zlínský soud mu za vraždu už dvakrát uložil čtrnáctiletý trest, olomoucký vrchní soud ale vždy po odvolání obžalovaného rozsudek zrušil a věc krajskému soudu vrátil. Ten tak nyní kauzu projednává potřetí.