Volné noční kotvení na Vltavě vyjde draho, policie je zatím shovívavá

Praha - Zákaz volného kotvení lodí v noci a vyšší rychlost - dvě novinky, které od dubna platí na části Vltavy a jejích přehradách. První zkušenosti ukazují, že lidé změny spíše kritizují. Policisté dodržování vyhlášky hlídají, pokuty ale zatím nerozdávají a její porušování řeší domluvou. Za noční kotvení mimo vyhrazená místa přitom posádce lodi hrozí až 200tisícová pokuta.

Policie noční kotvení na Vltavě zatím toleruje (zdroj: ČT24)

Zákaz nočního kotvení platí i pro vodní nádrž Slapy. Její hladinu přitom v létě brázdí stovky lodí. V oblíbených zátokách Masník nebo Musík a plážích Ždáň či Cholín ale lidé už v noci nezastaví. Budou se muset spokojit s oficiálními kotvišti.

Policie noční kotvení kontroluje, pokuty ale nerozdává. „Provádíme kontroly, ale zatím se to provádí preventivní činností – domluvou, případné blokové řízení bude prováděno následně,“ říká policista Jaroslav Míka, Poříční oddělení Slapy, Policie ČR. Nová vyhláška také umožnila v dostatečné vzdálenosti od břehu rychlejší jízdu na vodních nádržích. Do teď se mohly lodě po hladině spíš jen klouzat, nově jejich rychlost nic neomezuje. Zatím si na tuto změnu ale nikdo oficiálně nestěžoval.