Velehrad přivítal poutníky poprvé po kompletní rekonstrukci

Letošní cyrilometodějské oslavy se na Velehradě poprvé konají po jeho kompletní rekonstrukci. Ta trvala celkem deset let a skončila letos v lednu. Za téměř půl miliardy korun se velehradské farnosti podařilo opravit nejen samotnou baziliku, ale i celý areál.

Nejstarší cisterciácké opatství na Moravě se v těchto dnech opět ukazuje v celé své kráse. K ní ale vedla dlouhá cesta. S náročnou opravou Velehradu farnost začala už v roce 2005.

Hlavní část programu velehradských Dnů lidí dobré vůle hostí bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Její rekonstrukce skončila po deseti letech letos v lednu.

Prvních oprav se v roce 2005 dočkaly obě šedesátimetrové věže na hlavní lodi baziliky. Na opravu čekaly 105 let. Jedna z původních věží se dokonce nakláněla, nezbytně se tak musel vyměnit její hlavní trám. Své čestné místo na vrcholu věží pak našly i nové pozlacené báně.

O tři roky později přišla na řadu výzdoba hlavní lodi baziliky a jejích čtrnáct barokních kaplí. Některé z nich byly už v dezolátním stavu. Obnovit stovky fresek restaurátorům trvalo tisíce hodin. Spoustu dalších pak strávili při práci na chórových lavicích.

„Kromě oprav baziliky a jejího podzemí, což byla velká část peněz, se opravila také sousední budova. Byla to původně sýpka a konírna pro cisterciáky, kteří zde žili,“ doplňuje farář Petr Přádka. Teď je v budově nové muzeum Bible a historie Velehradu.

V posledních deseti letech se ale pouze neopravovalo. V areálu přibylo i několik nových staveb.„ Úplně nový je ambit, který tady vznikl proto, že jsme chtěli oddělit provoz na hlavní cestě z Hradiště, která vede na Velehrad, od klidové zóny okolo baziliky,“ popisuje farář Petr Přádka.

Otevřená je i nová silnice, kterou ocení hlavně poutníci. Propojuje totiž současnou růžencovou cestu od Starého Města přímo s areálem baziliky.

Události: Dny lidí dobré vůle na Velehradu (zdroj: ČT24)