Ve znečištěném labském rameni u Bajkalu hledají pyrotechnici munici

Pardubice – Do vody ve slepém rameni Labe u jezera Bajkal v Pardubicích se ponořili pyrotechnici. Povodí Labe chce vodní plochu odříznutou od Labe na počátku minulého století revitalizovat – dosud nikdy se nečistila. Nejprve ale musí pyrotechnici zjistit, zda ve znečištěné a zapáchající vodě neleží stará munice. Průzkum potrvá pravděpodobně do konce měsíce.

Slepé rameno Labe u pardubického Bajkalu zkoumají dva pyrotechnici, jeden průzkum organizuje z loďky, druhý se v potápěčském obleku pohybuje přímo ve vodě. Již v minulém týdnu zkontrolovali vodní plochu magnetometrem a získali tak přehled, kde by mohly být kovové předměty. Nyní zjišťují, zda jde skutečně o munici nebo různý odpad. „Magnetometrem jsem schopný hledat letecké pumy do šesti metrů. Minihledačka, kterou teď používám, má dosah jednoho metru. Detektor kovu je vodotěsný,“ popsal pyrotechnik Jiří Chládek.

K obavě, že ve vodě spočívá munice ze druhé světové války, přivedly pyrotechniky a vodohospodáře historické dokumenty. „Na starých záznamech a fotografiích z bombardování a těsně po bombardování byly zaznamenány krátery kolem vody,“ poukázal Jiří Chládek. V případě, že by pyrotechnici ve slepém labském rameni skutečně našli starou munici, bude nutný zásah policie. „Ta rozhodne o dalším postupu,“ poznamenal pyrotechnik.

Slepé rameno v Polabinách vzniklo společně s vodní plochou Bajkal na počátku 20. století. Od svého vzniku se obě místa nikdy nečistila. Voda proto na jaře a v létě zahnívá a nepříjemně zapáchá. Povodí Labe připravuje projekt za 70 milionů korun od roku 2007, výsledkem by mělo být vyčistění a prostřednictvím potrubí i zprůtočnění slepého ramene. Samotná revitalizace by měla začít v červnu, potrvá do září příštího roku.

Slepé rameno Labe v Pardubicích prohledávají pyrotechnici (zdroj: ČT24)