V Příbrami zavalila střecha čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný

Střecha neobývaného domu v sobotu dopoledne v Příbrami zavalila čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný. Všichni včetně zraněného se dostali z trosek ven. Další pracovníci se nepohřešují, čtyři dělníci byli v době neštěstí na obědě. Místo opakovaně prohledali psi cvičení na vyhledávání zavalených lidí. Na vyklízecí práce dohlíží i statik. Kriminalisté zjišťují, zda se nestal trestný čin.

Část bytového domu se zřítila po půl dvanácté dopoledne na náměstí T. G. Masaryka. „Došlo k pádu střechy,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Na místo zamířily záchranné složky včetně záchranářského vrtulníku. Do Příbrami vyjeli i hasiči specializovaní na vyhledávání osob pod sutinami. Čtyři lidé se dostali ven, podle mluvčího středočeských hasičů Tomáše Bakaláře i pomocí lezeckého vybavení. 

Jeden člověk je vážně zraněný, jedná se o pětatřicetiletého muže. S poraněním hlavy, hrudníku a kotníku ho záchranáři přepravili letecky do jedné z pražských nemocnic. Celou dobu byl při vědomí, uvedla pražská záchranná služba na Twitteru. „Na místě jsme ošetřili a ponechali tři muže – transport nebyl potřeba,“ uvedli středočeští záchranáři. 

Čtyři dělníci byli v době zřícení střechy na obědě. Další osoby policie nepohřešuje. 

Vyjeli i Fenix, místo prohledávají psi

Informace dělníků a svědků o počtu lidí, kteří uvnitř pracovali, se od počátku lišily, proto na místo mířil větší počet hasičů i speciální vozidlo Fenix používané k zásahům s větším počtem pacientů. Vůz nakonec nebyl využit a vrátil se na základnu, uvedli záchranáři.

Pobořený dům už prohledal pes cvičený na vyhledávání zavalených lidí. Hasiči na místo přivezli ještě jednoho, který místo pro jistotu propátrá znovu, a místo prověří ještě třetí pes, tentokrát pražské policie.

Mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář vysvětlil, že je třeba dodržet určité postupy a pes může správně vnímat pachy až po usazení prachu, který se zvířil při předchozím průzkumu.

Místo posoudil statik i kriminalisté

Dům nebyl obývaný. Objekt je nestabilní, propadla se nejen střecha, ale i patra pod ní. Budovu prohlédl statik, nyní je třeba zajistit její části a odklidit sutiny. S pracemi pomáhá i sací bagr. Podle mluvčího středočeských hasičů Tomáše Bakaláře to potrvá minimálně do dnešních večerních hodin.

V souvislosti s odklízecími pracemi je uzavřená přilehlá Hailova ulice, kudy vede silniční tah II/118.

Na místě je vyšetřovatel kriminalistů, který také bude zjišťovat, zda se nestal trestný čin. „Kvalifikace bude teprve stanovena,“ uvedla policejní mluvčí.