V Otrokovicích vzniklo ambulantní Centrum domácí dialýzy. Zájem je velký

Na poliklinice v Otrokovicích na Zlínsku vzniklo nové ambulantní Centrum domácí dialýzy. Je to první takto specializované pracoviště v republice. Dialyzační péče je nezbytná pro život pacientů se selháním ledvin. Principem je čištění krve, které u nemocného nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Mezi pacienty zájem o domácí dialýzu roste. V domácím prostředí se v Česku dialyzuje více než stovka pacientů.

Přesun dialýzy do domácího prostředí nebo pečovatelských domů je celosvětový trend. „Mezi pacienty vidíme o domácí dialýzu rostoucí zájem a od specializovaného centra očekáváme lepší dostupnost metod nejen v našich, ale i ostatních střediscích v regionu Moravy,“ řekl ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum Martin Kuncek.

Na lékaře v nově vzniklém centru se mohou obracet všichni pacienti s onemocněním ledvin, kteří v pravidelné dialyzační péči v jakémkoliv dialyzačním středisku jsou, nebo nástup na dialýzu v blízké době čekají. Lékař se v centru seznámí se zdravotním stavem pacienta a domácí dialýzu doporučí, nebo nedoporučí. Případně pacientovi sdělí, zda je pro něj vhodnější domácí hemodialýza, či domácí břišní dialýza.

Domácí dialýza nevyžaduje žádné speciální úpravy

„Obě metody domácí dialýzy jsou pro pacienty medicínsky šetrnější, umožňují jim plánovat si ošetření tak, jak potřebují, a bez dojíždění. Navíc technologie pokročila natolik, že domácí dialýza nevyžaduje žádné stavební úpravy a ošetřující lékař vidí výsledky každého ošetření prakticky on-line,“ vysvětlila vedoucí lékařka nově vzniklého centra Markéta Kratochvilová. Je také primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. Centrum bude pacienty pro domácí dialýzu nejen indikovat, zajistí jim také neustálou ošetřovatelskou a technickou podporu. Pacienti se musí do centra objednat.

„Vzhledem k opravdu citelnému nárůstu zájmu pacientů o domácí dialýzu odhadujeme, že během několika měsíců bude mít centrum ve své evidenci desítky pacientů. Kapacitně i technicky jsme na tento počet připraveni,“ řekla Kratochvilová. V domácím prostředí se v Česku dialyzuje přes stovku pacientů.

Pacient musí být připraven a seznámen s přístrojem

První domácí hemodialýzu pacient podstupuje vždy v dialyzačním středisku. „Je potřeba každého pacienta poznat, specifikovat jeho reakce na dialýzu, a to jak po klinické, laboratorní i psychické stránce. Není možné nového pacienta na domácí dialýzu zařadit rovnou, vždy je to proces a jeho trvání podléhá velmi individuálním okolnostem,“ uvedla Kratochvilová.

Je také nezbytné, aby pacient, který přechází na domácí hemodialýzu, byl dokonale připraven a seznámen s přístrojem, procesy, pravidly a průběhem domácího ošetření. Trvá to zhruba dva týdny a seznámení se dělá v dialyzačním středisku. U druhé metody, břišní dialýzy, se edukace i první dialýzy dělají rovnou v domácím prostředí.

Pacienti na domácí dialýze mají přístroj doma. „Jedinou podmínkou je, aby v průběhu hemodialýzy byl vždy někdo z příbuzných nebo známých doma. Příbuzného může v indikovaných případech nahradit pracovník specializované domácí péče,“ uvedla Kratochvilová. Do dialyzačního střediska dochází pacienti na zhruba pětihodinové ošetření třikrát týdně. Domácí dialýza se dělá většinou čtyřikrát až pětkrát týdně, ale v kratším intervalu.