V Liberci je další příležitost k nakupování

Liberec – V centru Liberce přibylo další nákupní centrum. Stálo přes miliardu a půl korun a stojí na místě zbouraného obchodního domu Ještěd, což dodnes kritizují památkáři i někteří architekti. Tvrdí také, že nákupních center je ve městě už příliš. Obchodní a zábavní centrum dnes slavnostně otevřelo své obchody, kavárny, restaurace a také multikino. Kupujícím jsou zde k dispozici prodejny elektroniky, hraček, dámského i pánského oblečení, obuvi a mnoho dalších.

Znovu se tu nakupuje. Rozdíl je to však obrovský a hodnocení, jestli k lepšímu nebo k horšímu, lidi i rok a půl od zbourání Ještědu stále rozděluje. Památkářům se obchodní dům ochránit nepodařilo, většina oslovených architektů kritizuje novou výstavbu jako přespříliš objemnou. „V Liberci už máme pár budov, které to měřítko výrazně narušily. Tohle tady však ještě nebylo,“ prohlásil památkář z NPÚ Liberec Jiří Křížek a architekt Jiří Suchomel doplnil: „To místo je využito hodně jednoúčelově.“ Podle investora a i autorů naopak nákupní centrum konečně dotváří prostor města. „Ten dům odpovídá měřítkům metropolitní architektury, která se v dolním centru města nachází, ať je to palác Dunaj nebo Baťa,“ uvedl autor návrhu obchodního centra Radim Kousal.

Nejde pouze o architekturu, v ulicích ve středu města přibývá prázdných výloh. Obchodníci se stěhují do nákupních center, další ale podle magistrátu vzniknou už jen těžko. „V Liberci není plocha, aspoň o ní nevím, která by byla schopna pokrýt požadavky na podobně velkou stavbu,“ potvrdil náměstek primátora Liberce František Hruša (ČSSD).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberec má nyní čtyři nákupní centra a šest hypermarketů. Na každého občana stotisícového města připadá jeden a půl metru prodejní plochy, z krajských měst je to v Česku nejvíc. „Některá nákupní centra v Liberci mohou mít určité problémy, protože město a okolí mají samozřejmě omezený potenciál,“ podotkl analytik společnosti Incoma GfK Praha František Diviš. Výkonný ředitel pro ČR firmy Multi Development Luboš Kočí však namítá: „O prosperitu centra rozhodně obavu nemám. Samozřejmě, doba není snadná, ale nebude teď nějaký čas snadná pro nikoho.“

Některá centra se podle společnosti Incoma GfK potýkají s problémy už nyní, o jejich osudu rozhodne nejbližší rok.

V centru Liberce přibylo další nákupní centrum.
Zdroj: ČT24