V Českém ráji spadlo 200 tun skály

Příhrazy - U Příhraz v Českém ráji se zřítila část skalního masivu, zhruba 200 tun pískovce spadlo na turistickou stezku. Lesníci budou muset zbytek nestabilní skály odstranit. Část skalního bloku, kterému horolezci říkají velikonoční věže, zůstává nestabilní. Přímo nad turistickou Zlatou stezkou Českého ráje, která patří k nejfrekventovanější v oblasti, visí zbytek odlomeného bloku, který podle ochránců přírody hrozí zřícením v podstatě kdykoli. Na nebezpečí turisty upozorňuje cedule, vstupují tedy do prostoru na vlastní nebezpečí.

Svědci popsali událost jako zemětřesení. Země se začala chvět a kamení se s hukotem sesypalo na cestu, po které chvíli předtím prošel otec s dětmi. Zbývající kus nestabilní skály bude nezbytné odstranit, postarat by se o to měly Lesy ČR, kterým pozemek patří. „Nedá se říct, jestli spadne v řádu týdnů, měsíců, nebo let, ale každopádně je nestabilní. A protože stezka nejde odklonit, musí se ten blok odstranit,“ řekl pro ČT strážce ochrany přírody Petr Kořínek.

Lesy České republiky hodnotí situaci jako vážnou. Chtějí, aby úřady místo uzavřely. „Pokud bude vyhlášen zákaz vstupu, pak po dobu platnosti tohoto zákazu budeme hledat možnosti, jak tu situaci na místě vyřešit,“ prohlásil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Zřícení skal není v Českém ráji nijak neobvyklým jevem, skály jsou pískovcové a snadno zvětrávají. Na aktuálním případu je nezvyklý rozsah utržené skály, navíc přímo nad jednou z nejrušnějších turistických stezek.