U Budějovic má vyrůst spalovna za dvě miliardy. Aby se vyplatila, musí v ní končit odpad z většiny kraje

Jihočeský kraj chce u Českých Budějovic postavit spalovnu odpadu. Reaguje tak na nadcházející omezení a nakonec i plánovaný zákaz skládkování. Spalovna bude stát miliardy korun, kraj ale tvrdí, že je to výhodnější varianta než odvážet odpad do jiného regionu. Je to ale spojeno i s rizikem – aby se vyplatila, musí ji využívat většina obcí z celého kraje.

Jihočeský kraj očekává, že spalovnu za dvě miliardy, kterou chce spolu s Českými Budějovicemi postavit, budou používat obce z celého kraje. Motivací – ovšem spíše negativní – k tomu bude výrazné zdražení poplatku za skládkování komunálního směsného odpadu. Ministerstvo životního prostředí ostatně výhledově počítá i s jeho úplným zákazem.

Zda nakonec spalovna nepřinese více problémů než užitku, by měla ukázat studie, na základě které se krajský úřad a budějovická radnice definitivně rozhodnou. Podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody (ANO) ale jiná představitelná varianta neexistuje. Míní, že by zvýšené poplatky za skládkování „většinu domácností ve městě zruinovaly“ a odvážení odpadu ke spálení do jiného kraje by bylo podobně nákladné.

„Nejefektivnější se proto jeví zpracování a likvidace odpadu v místě, kde se produkuje,“ shrnul Svoboda.

Úkol pro spalovnu: 120 tisíc tun odpadu ročně

K tomu, aby se spalovna opravu vyplatila, v ní ovšem bude muset končit asi 70 procent všeho komunálního odpadu z celého kraje. Bude potřeba, aby do ní dovezli alespoň 120 tisíc tun směsného odpadu ročně, v kraji se ho ročně vyprodukuje 170 tisíc tun, z toho zhruba jen třetina má původ v krajském městě.

Starosta Jarošova nad Nežárkou Bohumil Rod dal přitom najevo, že radnice nepovažují za automatické, že budou odpad odvážet k Budějovicím. Rozhodnou peníze. Záležet bude na tom, zda nebudou náklady na přepravu tak vysoké, že by převážily zdražení skládek.

Budějovický primátor se ale domnívá, že by umístění spalovny u jeho města mohlo být všeobceně výhodné. „Jedná se o střed kraje, proto to má své opodstatnění,“ řekl.