Teplý podzim svědčí klíšťatům. Na jihu Moravy je dvakrát víc nemocných encefalitidou než loni

Krajská hygienická stanice zaznamenala na jihu Moravy dvojnásobně víc případů klíšťové encefalitidy než v loňském roce. Celkem se v Jihomoravském kraji zatím nakazilo šedesát lidí, přitom za celý loňský rok bylo případů čtyřicet tři. Podle hygieniků lidé stále podceňují prevenci a proočkovanost je nízká.

  • Virové  onemocnění napadající mozek a mozkové blány
  • Nemoc může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty, hrozí ale i těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací, poruchami motorické koordinace, ztuhnutím šíje atd. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění, snížení intelektuálního výkonu.
  • Hlavní přenos se odehrává prostřednictvím infikovaných klíšťat. Relativně účinnou prevencí je očkování.

Nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy byl v květnu a červnu, kdy bylo tepleji než předešlé roky. Podle hygieničky Renaty Ciupek pak následné suché léto příliš aktivitě klíšťat neprospívalo. „Vzhledem k aktuálnímu teplému počasí jsou klíšťata stále aktivní a riziko nákazy i v podzimním období stále trvá,“ zdůraznila Renata Ciupek.

Podle ní lidé stále podceňují prevenci. „Jediným účinným preventivním opatřením je očkování proti této nemoci,“ řekla hygienička. Encefalitida postihuje nervový systém. Může způsobit například epilepsii, obrnu, meningitidu a v krajním případě hrozí smrt.

Klíšťata přenášejí i další nemoc, jako třeba boreliózu. Borelióza nemá tak dramatický vývoj, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, ale existuje účinná léčba. K půli října bylo na jihu Moravy dvě stě čtyřicet tři případů boreliózy, loni za stejné období bylo o jednoho nemocného méně.

Kromě očkování se lidé mohou chránit repelenty, vhodným oblečením v přírodě, vhodné je také vyhýbat se vysoké trávě. Nejohroženější skupinou jsou starší lidé. Podle hygieniků často dohlížejí na děti, ale sebe zanedbávají. Starší člověk se přitom s encefalitidou vyrovnává hůř.

Jihomoravský kraj patří k rizikovým oblastem. Rizikovými místy jsou okolí řek Svratka, Svitava, Oslava, ale také okolí Brněnské přehrady, Křetínská přehrada, Vranovská přehrada a okolí lesů.

Riziko onemocnění klíšťovou encefalitidou
Zdroj: Přírodovědecká fakulta UK