Spory o Štvanici mezi městem a firmou Apex pokračují

Praha - Tahanice o zimní stadion na Štvanici nadále pokračují. Už minulý týden měl nájemce sportoviště vyklidit, dosud tak ale neučinil a magistrát nereagoval na jeho protinávrh. Nájemce žádá po městu náhradní pozemek, kam by přestěhoval veškeré své věci. Celý případ by měl posunout až soud, který začne 22. února. Pokud rozhodne ve prospěch města, začnou jednání o budoucnosti legendárního zimáku.

Na hrací ploše štvanického zimního stadionu se ještě lesknou zbytky ledu. Tu a tam jsou už vidět trubky chladícího systému. Právě ony se staly příčinou dalších tahanic mezi městem a nájemcem stadionu, firmou Apex. Ta totiž odmítla stadion vyklidit dřív, než bude moci trubky demontovat. „Dohoda byla, že nám dodá všechny účetní doklady k věcem, o nichž si myslí, že by byly jeho, že to zainvestoval, abychom mohli udělat inventarizaci i na základě našich předávacích protokolů,“ řekla pražská radní Alexandra Udženija.

Nájemce stadionu teď po městě požaduje náhradní pozemek, kam by všechny své věci, tedy mantinely, plexiskla a celé chladící zařízení přestěhoval. „My bychom rádi stadion někde znovu postavili, aby Pražané měli kde bruslit, protože toho tady ve městě příliš není,“ podotkl Tomáš Doležal, zástupce firmy Apex.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)

Už v roce 1999 městská rada firmě Apex přislíbila pozemek u Krčského lesa, současné vedení chce ale celou věc projednat znovu. „Nepředpokládám, že by se nám z magistrátu ještě někdo ozval, což považuji za krajně neslušné. Budeme respektovat rozhodnutí soudu,“ konstatoval Doležal.

Památkově chráněný zimní stadion je pro havarijní stav už měsíc uzavřen. O jeho dalším osudu rozhodnou stavební úřad, statik a památkáři. Vedle kompletní rekonstrukce nebo demolice stadionu je ve hře i třetí varianta. „Památková péče zná různé způsoby konverze, spoustu objektů jde renovovat i s ponecháním základní substance s tím, že dochází k zásadnější proměně, i třeba ke změně funkce,“ prohlásil Michael Zachař, ředitel Národního památkového ústavu v Praze.

Štvanice
Zdroj: ČT24