Soud v Liberci potrestal osm mužů za nedovolené ozbrojování podmínkami. Dohodli se na vině a trestu

Okresní soud v Liberci uložil osmi mužům obviněným z nedovoleného ozbrojování podmíněné tresty. Neoprávněně měli ve vlastnictví desítky zbraní včetně samopalů. Rozsudkem soud stvrdil dohodu o vině a trestu, kterou obvinění muži uzavřeli se státním zástupcem. Verdikt zatím není pravomocný, protože si státní zástupce nechal lhůtu na rozmyšlenou. Obviněným hrozilo až osm let vězení.

Policisté zajistili před třemi lety při domovních prohlídkách 97 střelných zbraní, z toho 26 samopalů, a také přes 24 tisíc nábojů. Později zjistili, že některé ze zbraní drželi muži legálně. Podle státního zástupce Miroslava Mareše ale nezjistili, že by s některou ze zajištěných zbraní byl spáchán násilný trestný čin. „Proto znalecké zkoumání trvalo tak dlouho, protože zbraně byly podrobeny těmto expertizám. Jednalo se vesměs o zbraně, které před tím byly znehodnoceny a opět uvedeny do funkčního stavu,“ řekl Mareš.

V případu bylo původně devět obviněných, jeden z nich ale během vyšetřování zemřel. Osmi mužům z Liberecka, Jablonecka a Pardubicka soud ve čtvrtek uložil podmíněné tresty od 26 měsíců do tří let se zkušební dobou od 30 měsíců do pěti let a rozhodl o zabavení zbraní. Dvěma mužům navíc za předchozí porušení podmínky uložil probační dohled. Případem v takovém rozsahu se liberecký soud podle předsedkyně senátu Denisy Šmídové zabýval poprvé.

Nešlo o organizovanou skupinu

Vyšetřování případu trvalo zhruba tři roky. Před soudem stanuli muži, pro které byly zbraně koníčkem. „Naštěstí nešlo o nějakou organizovanou skupinu, ale byli to jedinci na sebe navázaní v rámci svého zájmu o zbraně,“ řekla předsedkyně senátu.

Díky uzavření dohody o vině a trestu se dokazování u soudu v případu neprovádělo. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou na odvolání kvůli kontrole položek, u kterých soud rozhodl, že propadnou státu. „Je třeba zkontrolovat trest propadnutí věci, kdy se jedná o desítky položek a je potřeba zjistit, zda soud ve všech případech vyhověl návrhu,“ řekl po vynesení rozsudku státní zástupce. Nepředpokládá ale, že by se odvolal.

Zprovozňovali i nefunkční zbraně

Policisté se případem začali zabývat v listopadu 2018, kdy na Frýdlantsku zadržela dva z obviněných, kteří stříleli ze samopalů v lese nedaleko hlavní silnice. Policie už dříve uvedla, že zbraně, střelivo i prekurzory k výrobě střeliva si obvinění opatřovali částečně na burzách nebo přes internetovou inzerci. Nakupovali i nefunkční zbraně, které dokázali uvést do provozuschopného stavu.

Někteří obvinění měli doma dílny, kde upravovali koupené nefunkční zbraně do střelbyschopného stavu. „Zbraně byly upravované s jistou mírou sofistikovanosti,“ řekl v průběhu vyšetřování Zdeněk Chmelík z policejního odboru služby pro zbraně. Za jednu ze zajímavějších zbraní pro sběratele označil tehdy italský samopal s dřevěnou pažbou z roku 1938.