Sedm aktérů metanolové kauzy jde za mříže. Soud ale jejich tresty snížil

Zlín - Od pěti do devíti let za mřížemi stráví sedm obžalovaných v hlavní větvi metanolové kauzy. Tresty jim ve středu rozdal zlínský soud. Ten jim je přitom přidělil už před rokem, kdy jim hrozilo odnětí svobody v délce až 21 let. Obžalovaní se ale proti jeho rozhodnutí odvolali a olomoucký vrchní soud pak vrátil případ do Zlína.

Už podruhé vynesl Krajský soud ve Zlíně rozsudky týkající se sedmi aktérů metanolové aféry. Tamní soudci se ale museli jejich případem znovu zabývat. Při opětovném vyslýchání obžalovaných se nyní zaměřili především na to, jak se zachovali bezprostředně po vypuknutí metanolové aféry, zda se se snažili zabránit šíření jedovatého alkoholu. Také si vyžádali zprávu od ministerstva zdravotnictví, ve které je uvedeno, jaké kroky tenkrát navrhoval a podnikal stát. Na návrh olomouckého soudu ve Zlíně projednali i právní kvalifikaci jejich činů.

Před rokem je totiž zlínský soud překvalifikoval z ohrožení zdraví závadnými potravinami, za které hrozí nanejvýš dvanáct let odnětí svobody, na obecné ohrožení. Za to jsou výrazně vyšší tresty včetně doživotí. Nyní krajský soud uznal činy jako ohrožení zdraví závadnými potravinami, takže obžalovaní vyvázli s výrazně nižšími tresty, než jaké jim hrozily.

Obviněné čeká vězení, odsedí si ale méně

Od soudu tak odešel s nejvyšším trestem Martin Jirout, který si má odsedět devět let. Jirout údajně distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko a Ostravsko. Podle státního zástupce Romana Kafky je jeho jednání na hraně úmyslného obecného ohrožení.

Libor Vanderka i Viktor Koláček dostali tresty ve výši 8 a půl roku. Koláček údajně převzal 2000 litrů směsi, ze které vyrobil závadný alkohol. Další alkohol, který Koláček vyrobil, Vanderka podle státního zástupce dodal do Čech, kde po jeho vypití zemřeli dva lidé. Většinu jedovatého alkoholu odebral Robert Sedlařík, majitel firmy Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak. Ten by měl ve vězení strávit pět a půl roku.

Martin Cekota byl odsouzen k osmi letům a jednomu měsíci vězení, Alexandr Jordán za mřížemi pobude o měsíc méně. Jordán údajně převzal od hlavního distributora Jiřího Vaculy otrávenou směs, z níž Svoboda vyrobil alkohol, jejž dodal podle obžaloby provozovateli večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy Cekotovi. Tři lidé po vypití tohoto alkoholu zemřeli. Aleš Svoboda, který si jako jediný dobrovolně přišel vyslechnout verdikt, by měl za to strávit za mřížemi pět a půl roku.

Soud beze změny potvrdil náhradu škodu, obětem metanolu mají dohromady zaplatit 20 milionů korun.

Původní tresty pro aktéry hlavní větve

Zlínský soud loni v květnu uložil Viktoru Koláčkovi trest 21 let, Liboru Vanderkovi 20,5 roku, Martinu Jiroutovi 16 let, Martinu Cekotovi 13,5 roku, Alexandru Jordánovi 13 let, Aleši Svobodovi 12 let a Robertu Sedlaříkovi osm let vězení.

Rozsudek v hlavní větvi metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Před líčením ale doufali ve zproštění obžaloby nebo podmíněné tresty za nedbalostní trestné činy. U soudu vypověděli, že je jim otrávených líto, ale necítí vinu za jejich smrt. Někteří z vyslýchaných pouze přiznali nelegální obchodování s nezdaněným alkoholem, jiní ani to. O otravě alkoholem prý neměli tušení.

Jeden z distributorů, Martin Jirout, hovořil o náhodou zaměněných nebo dokonce záměrně zmanipulovaných důkazech. Právě on ale prodal jedovatý alkohol na sever Moravy. Tvrdil přitom, že obchod pouze zprostředkoval a že v jeho alkoholu žádný metanol být nemohl. I další obžalovaní spekulovali o jiných zdrojích metanolu, takové úvahy ale státní zástupce Roman Kafka ostře odmítl.

Další tři aktéři hlavní větve metanolové kauzy si už odpykávají své tresty ve vězení. Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi totiž vrchní soud potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest a patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula. Ten jako první a jediný se proti rozsudku neodvolal.

Obvinění se podle státního zástupce podíleli na sérii otrav jedovatým alkoholem, který obsahoval metanol. První případy se objevily na podzim 2012, od té doby na otravu zemřelo 47 lidí a dalších 90 se otrávilo a někteří z nich mají poškozené zdraví. Nejmladší obětí byla jednadvacetiletá dívka. Obžaloba v hlavní větvi případu zahrnovala jen úmrtí a otravy do konce roku 2012, obžalovaným kladla za vinu smrt 38 lidí a otravu desítek dalších. Celkem bylo obviněno přes 70 osob, většina za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Obžalováno ale bylo jen 31 osob, z toho pouze dvě ženy. Celková bilance metanolových otrav překonala i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky - povodně z roku 1997.