Razie v Budějovicích: Policie zasahuje kvůli veřejným zakázkám

České Budějovice – Policisté zasahují na českobudějovickém magistrátu i jinde na jihu Čech. Na magistrátu je podle primátora Juraje Thomy (HOPB) zajímají veřejné zakázky od května 2007. Údajně kvůli tomu prohledávají kanceláře investičního odborů, který zajišťuje investiční akce financované z rozpočtu města. Informaci přinesl server Lidovky. cz.

„Je jich tak do dvaceti. Jsou ozbrojeni a v civilu, mají u pasu pistole – asi čekají tady na úřadě přestřelku,“ řekl serveru Thoma. Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové příslušníci policie dopoledne zahájili prohlídku dvou kanceláří. Okresní soud současně vydal příkaz k prohlídce prostor jedné inženýrské společnosti. Podle domněnky dozorujícího státního zástupce se v prohledávaných prostorách nacházejí věci důležité pro trestní řízení, které údajně souvisí s investičními akcemi města České Budějovice, na jejichž zajištění se podílela zmíněná inženýrská společnost.

Policie konkrétnější být nechtěla, uvedla pouze, že jde o trestnou činnost hospodářského charakteru. „Aktuálně probíhají na několika místech v rámci Jihočeského kraje procesní úkony kriminalistů a vyšetřovatelů Jihočeského policejního ředitelství. Policisté zajišťují potřebné důkazní materiály, a to i v prostorách Magistrátu města České Budějovice,“ uvedl mluvčí Jiří Matzner na policejním webu.

Primátor Thoma už dříve čelil obvinění kvůli zneužití pravomocí úřední osoby. V roce 2010 údajně podepsal pro město nevýhodný dodatek smlouvy na IT služby na magistrátu. Městu tak podle vyšetřovatelů vznikla škoda devět milionů korun. Podle Matznera ale dnešní zásah s touto kauzou nesouvisí.