Příliš vyumělkované, kritizují někteří místní novou fasádu mincovny v Českém Krumlově

Kritika nové fasády mincovny v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Nová fasáda mincovny v areálu českokrumlovského hradu a zámku vyvolává spor a dohady. Mnoha místním lidem se nelíbí. Restaurátoři a další experti tvrdí, že právě taková je historicky autentická.

Barokní budova mincovny je dominantou hradu a zámku v Českém Krumlově. Ze žluté oprýskané fasády udělali restaurátoři novou šedou. Výhrady k ní má například fotografka Tereza z Davle, která v Krumlově žije deset let. „Abych řekla pravdu, pro mě to byl trošku šok, protože já mám ráda takové ty staré, omšelé věci s kouzlem a ta mincovna se mi moc nelíbí,“ řekla Tereza.

Nový odstín fasády mincovny původně překvapil i kastelána zámku. „S barvou jsem byl ve velkých rozpacích, protože barva je spíš šedomodrá, než šedá,“ řekl Pavel Savko. Kritici očekávali barvu světle šedou, jako na Plášťovém mostu. „Připadá mi ta budova příliš vyumělkovaná, je to moc dokonalé,“ poznamenala Tereza z Davle.

Na jaře ještě fasáda nebyla hotová, za půl roku se změnila. Přibyly tmavé sokly a výraznější spárování mezi kvádry. Malíři tento týden dokončují detaily na komínech. „Výsledek je plně uspokojivý, my si za ním stojíme a máme z něj radost,“ řekl ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Diskusi před patnácti lety vyvolala i změna na zámku Hluboká, bílou barvu tehdy nahradila smetanová. Dnes už ji mnozí považují za přirozenou.