Příbramská „záchytka“ asi bude zpočátku fungovat jen o víkendech, chybí lékaři

Příbramská radnice se chystá otevřít protialkoholní stanici v areálu oblastní nemocnice. Prostory i zdravotnický personál už jsou zajištěny, jenže chybí lékaři. Město je nemohlo sehnat dlouhodobě – teď má první tři zájemce, což ovšem na plný provoz nestačí. Zpočátku tak možná bude fungovat jen o víkendech. Opilci v Příbrami teď zatím končí na urgentním příjmu v nemocnici, kde ale blokují lůžka určená pro pacienty.

 „Potřebujeme minimálně pět lékařů na to, aby byl zajištěn plný provoz,“ uvedla místostarostka Alena Ženíšková (ANO). Jinak už je vše připraveno – zbývá ještě záchytnou stanici zaregistrovat jako zdravotnické zařízení, což by podle místostarostky mělo být hotovo nejpozději konce února.

O práci na záchytce nemají zájem hlavně kvůli nízkým platům. Původně jim radnice nabízela za noční 12hodinovou službu tisíc korun. Teď částku zvedla – o víkendu až na 4,5 tisíce a doufá, že zaměstnance najde. 

Záchytná stanice už v Příbrami v minulosti sídlila, ovšem v nevyhovujících prostorách, nyní bude v areálu oblastní nemocnice. Provozní doba je plánována od 19:00 do 07:00, případně od 20:00 do 08:00, konečné rozhodnutí padne po dohodě s lékaři. Mimo provozní dobu pak bude fungovat pohotovostní služba s lékařem, sanitářem i zdravotníkem na telefonu.

Město nově nabízí lékařům více peněz (zdroj: ČT24)

Kapacita je deset lůžek, přičemž jsou oddělené místnosti pro ženy a pro muže. Kromě lékařů budou na stanici sloužit zdravotní sestry a sanitáři. Celkové roční náklady na provoz jsou odhadovány na čtyři miliony korun – přičemž bude zařízení žádat na kraji dotaci 1,5 milionu na provoz. Podle propočtu radnice by tu mohlo ročně skončit až tři sta opilců. Za jednu noc budou muset zaplatit 2500 korun. 

Ve středních Čechách jsou protialkoholní stanice ještě v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj jim každoročně přispívá na provoz, další peníze pak přidávají obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat.