Přestavbu pražského výstaviště město odkládá

Praha – Levnější způsob rekonstrukce Průmyslového paláce i celého areálu Výstaviště Praha v Bubenči chce najít pražská rada. Ukončila proto smlouvu s architektonickou kanceláří Cigler Marani Architects, která připravovala projekt rekonstrukce za 200 milionů. Současné vedení města za rekonstrukci památkově chráněného Výstaviště dát nechce.

Projekt rekonstrukce Průmyslového paláce a jeho okolí vycházel ze současné podoby pařížského Louvru. Vznikla by tedy podzemní část, kterou by bylo možné dojít až ke Křižíkově fontáně. Soutěž, ve které studio Jakuba Ciglera zvítězilo, však vypsala Bémova rada, která počítala s tím, že za rekonstrukci Výstaviště zaplatí 200 milionů korun. Současnému vedení města se to zdá příliš, podle primátorova náměstka Václava Novotného by to byla enormní finanční zátěž. Město proto nyní bude hledat způsob, jak Výstaviště a Průmyslový palác opravit levněji.

Kromě Průmyslového paláce, kterému v roce 2008 vyhořelo jedno křídlo, potřebují opravu i další památky na Výstavišti – Maroldovo panorama či Křižíkova fontána. Zpustlé je také bývalé divadlo Spirála, které ale je podle Novotného možné zbourat.

Praha se na konci minulého roku vyvázala z dlouhodobé nájemní smlouvy se společností Incheba. Ta vyklidí areál do konce příštího roku, městská rada se musí rozhodnout, zda nadeále bude město spravovat své Výstaviště samo, nebo bude hledat nového investora.