Přestavba Harcovského mostu přinese dopravní komplikace

Frýdlant nad Ostravicí - Ve Frýdlantu nad Ostravicí pokračují sanace Harcovské ulice a Harcovského mostu. Práce mají velký dopad na komunikace a dopravu v této oblasti. Motoristé tak mohou počítat s vážnými dopravními komplikacemi. Harcovský most patří k jednomu z klíčových bodů, kterými se dostávají obyvatelé i návštěvníci Beskyd z Frýdlantu na Novou Ves, dále pak do Malenovic, pod Lysou horu, případně na Ostravici.

Donedávna byla Harcovská ulice i s mostem průjezdná pouze se signalizačním světelným zařízením. „To znamená, že oba objekty se upravovaly periodicky s tím, že od dnešního rána se obě místa plně uzavřela a probíhají zde stavby, jako je betonáž nového mostu,“ vysvětlila starostka města Helena Pešatová. Harcovský most zde stojí od roku 1936. „Jeho stav už byl velmi špatný, proto se Moravskoslezský kraj rozhodl, že zajistí stavbu mostu nového. Kvůli živočichům v řece zde musely nejnutnější stavební práce probíhat v zimních měsících,“ dodala Pešatová.

Přes Frýdlant a okolí jsou vyznačené objízdné trasy. „V podzimních měsících, asi v listopadu se odstraní původní most. Bude rekonstruován i potok přes Sibudov, další investice kraje jsou pak namířeny na vybudování celé Harcovské komunikace, včetně silniční kanalizace,“ řekla starostka. Podle jejích slov plánuje Moravskoslezský kraj celou tuto investici na jednašedesát milionů korun. „Peníze se čerpají z regionálního operačního programu, z Evropské unie. I město Frýdlant nad Ostravicí se ale musí spolupodílet na uskutečňování této akce,“ doplnila.

„Dnešním dnem nastává uzavírka celé této komunikace a Harcovského mostu a měla by trvat až do 19. srpna. Asi do poloviny listopadu by měla být zavedena nějaká náhradní trasa po starém mostě,“ podotkla starostka.

Rozhovor s Helenou Pešatovou (zdroj: ČT24)