Pražskou zoo osídlili dva noví orangutani

Praha – Zoologická zahrada v Praze chová dva nové orangutany sumaterské. Samice Mawar a její syn Gempa přijeli ze zoo na ostrově Jersey, kterou založil spisovatel a přírodovědec Gerald Durrell. Mají už za sebou aklimatizační pobyt v zázemí pražského pavilonu Indonéská džungle, nadále už budou k vidění i ve vnitřní expozici.

Podle mluvčí zoologické zahrady Jiřiny Ptačinské Jirátové je příjezd dvojice orangutánů z Jersey významný přelomem v pražském chovu orangutánů sumaterských. Chovatelé doufají, že samice Mawar zaujme dva pražské samce-starousedlíky. „Mawar v budoucnu vytvoří pár se samcem Padangem. Vyloučeno není ani spojování s geneticky nesmírně důležitým samcem Kamou, prvním orangutanem narozeným v tehdejším Československu,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zrzavé lidoopy oduševnělého výrazu chová pražská zoologická zahrada od roku 1961, kdy získala samičku Soňu. O deset let později se jí a jejímu partneru Bimbovi narodil Kama dodnes žijící v Praze. Bylo to první československé mládě orangutana. V pavilonu Indonéské džungle dnes žijí kromě padesátiletého Kamy a dvou nových obyvatel také samec Padang a samice Upita.

Orangutani sumaterští patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Podle posledních odhadů žije na Sumatře méně než pět tisíc jedinců.