Liberec - Vodárenské společnosti v Ústeckém a Libereckém kraji začaly po vzoru Prahy spolupracovat s restauracemi a hotely - hostům budou podávat vodu z kohoutku. Zájem o partnerství s vodárnami zatím předčil očekávání. V Praze se k projektu přihlásily nejznámější restaurace a luxusní hotely. Tam, kde je skleněná karafa se značkou vodáren na stole, dostane host vodu z kohoutku bez problémů.
Pražské a severočeské restaurace nabízejí čerstvou kohoutkovou
Už za první republiky bylo běžné, že ke kávě člověk dostal vodu z kohoutku. Dnes se mezi českými restauracemi najde jen pár, které jsou ochotné vodu z kohoutku člověku samy nabídnout. Host si musí říci a obsluha se mnohdy netváří zrovna přívětivě. Na severu Čech by se měla situace změnit. „Rádi bychom vrátili vodě místo, které jí patřilo,“ věří ředitel severočeských vodáren Bohdan Soukup. Jejich voda je prý velmi kvalitní.
V restauraci, která se přihlásí k akci Kohoutková? Stačí říct, bude mít host jistotu, že je kvalita vody kontrolována. Normy pro pitnou vodu jsou navíc v České republice možná nejpřísnější v Evropě. Lidé z vodáren tvrdí, že pití vody z kohoutku nepodporují kvůli zvýšení tržeb. Litr prodávají ze šest haléřů. Podle ředitele Soukupa jde spíše o jakousi stavovskou čest.
Vodárny také restauracím nechtějí diktovat, zda mají vodu z kohoutku dávat hostům zdarma či za peníze. „Většina těch restaurací, myslím přes devadesát procent, to bere jako otázku prestiže a dobré vůle,“ předpokládá Marcela Dvořáková z Pražských vodovodů a kanalizací. Oslovené hotely a restaurace navíc tvrdily, že zkrátka chtějí jít s celosvětovým standardem.