Praha žije Svatojánskými slavnostmi Navalis

Praha – Stovky lidí se přes nepřízeň počasí zapojili do čtvrtého ročníku barokních Svatojánských slavností Navalis. Připravena byla řada kulturních a liturgických akcí, koncert barokní hudby i ohňostroj. Slavnost zahájil kardinál Duka s primátorem hl. města Bohuslavem Svobodou, hlavní program byl připraven na břehu Vltavy.

Veškeré oslavy zahájila mše v katedrále sv. Víta, kterou celebroval kardinál Duka. Z katedrály se vydal průvod barokního procesí, ve kterém jel i barokní kočár tažený kladrubským šestispřežím, Nerudovou ulicí na Karlův most. Ve svatojánském procesí byla nesena a následně vysvěcena drobná socha sv. Jana Nepomuckého z dílny Václava Česáka, která je určená pro školu v africké Ugandě. Liturgickou část programu uzavřela bohoslužba v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí.

Hlavní program určený široké veřejnosti začal k deváté hodině večer na vltavském nábřeží koncertem barokní hudby na plovoucích pontonech, předtím byla ještě k vidění regata ozdobených dračích lodí od Čechova mostu ke Karlovu mostu – do míst, kde bylo do řeky svrženo tělo sv. Jana Nepomuckého. Vrcholem bude po desáté hodině velký ohňostroj.

Oslavuje se kult sv. Jana Nepomuckého

Navalis neboli lodní hudba. Podle Zdeňka Bergmana, ředitele Muzea Karlova mostu, se první slavnosti Navalis konaly v roce 1729 při příležitosti svatořečení sv. Jana Nepomuckého. Oslavy jsou spojeny s postavou sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lodníků, vodohospodářů, gondoliérů, mostů, v Benátkách pak je i patronem dobré pověsti a patronem proti povodni. Sv. Jan Nepomucký byl také symbolem důvěry v Boha a církev. Kult sv. Jana Nepomuckého se slaví prostřednictvím vodních slavností, největší se tradičně konají v Benátkách.

  • Svatojánské slavnosti Navalis zdroj: ČT24
  • Svatojánské slavnosti zdroj: ČT24

Jako každoročně vznikla i symbolická podvodní socha sv. Jana Nepomuckého

Speciálně k letošním slavnostem byla vytvořena také tzv. podvodní socha. Autorem sochy je Petr Váňa. Podvodní socha symbolizuje shození sv. Jana Nepomuckého z Karlova mostu do Vltavy a jeho odchod z tohoto světa. Setkává se s Andělem, který má tvář ženy, královny, kterou za svého života chránil proti králi. Socha je vyrobena z křemičitého pískovce. Ve středu bude umístěna 40 metrů pod hladinou Slapské přehrady na místě, kde stála původní socha a označovala začátek Svatojánských proudů.