Praha 3 přebírá trhy na Jiřího z Poděbrad, pochybnosti odmítla

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad bude skutečně provozovat Praha 3 prostřednictvím své vlastní společnosti. Přes nesouhlas místních i opozice rada potvrdila své rozhodnutí vyhodit dosavadního nájemce. Pochybnosti, že Správa zbytného majetku MČ Praha 3 nemá potřebné zkušenosti, radní odmítají.

Poté, co radní v lednu zrušili výběrové řízení na nového provozovatele farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad, je nyní jisté, že si je neudrží ani jejich původní provozovatel a zakladatel. Proti tomu, aby firmu Archetyp nahradila společnost World Production, která vyhrála výběrové řízení, sepsali lidé petici. Žádali však, aby trhy zůstaly Archetypu.

Radní ale nyní oficiálně pověřili Správu zbytkového majetku, což je společnost ve vlastnictví Prahy 3, aby trhy převzala. „Naší ambicí je kvalitu zvyšovat, nikoli snižovat. To bychom byli sami proti sobě. Proto také budeme kvalitu trhů pravidelně kontrolovat. Že o trhy bude i pod správou městské části zájem, ukazuje například zájem trhovců,“ uvedl místostarosta Alexander Bellu (ODS).

Podle zastánců původního provozovatele to ale není dobrý nápad. „Radnice jde do velkého rizika – bez soutěže svěřuje narychlo správu trhů subjektu, u kterého nemá spolehlivě ověřeno, zda má základní kompetence dobrého organizátora trhu – starat se o dobré podmínky pro farmáře, aktivně s nimi komunikovat, kontrolovat, prezentovat a garantovat kvalitu a původ prodávaného zboží,“ uvedl opoziční zastupitel Ondřej Rut (Ž(n)S).

Podle něj chce na náměstí Jiřího z Poděbrad pod novým provozovatelem prodávat 70 trhovců, přičemž většina už jich na náměstí působila. „Věřím, že se tak postupně rozpustí poněkud předčasná kritika, že naše městská část pořádání trhů nezvládne,“ říká místostarosta.

Archetyp provozoval trhy v Praze 3 od roku 2009. Radnici platil sto tisíc korun měsíčně. Společnost má ve správě mimo jiné i trhy na náplavce.