Poslední ze vsi. Litoměřice chtějí zachovat roubenku na sídlišti Pokratice

Litoměřická radnice kupuje roubenku ze sídliště Pokratice (zdroj: ČT24)

Litoměřická radnice kupuje napůl hrázděnou, památkově chráněnou roubenou chalupu na sídlišti Pokratice. Snaží se tak zachránit jediné původní stavení, jež zbylo po vesnici, která v osmdesátých letech ustoupila stavbě panelových domů.

Hrázděná roubenka pochází z první poloviny devatenáctého století. Původně byla součástí vesnice Pokratice, známé díky loupežníkovi Václavu Babinském, který odtud pocházel. V osmdesátých letech minulého století musely Pokratice ustoupit novému sídlišti. Jediné, co ze vsi zbylo, je právě roubenka, dnes kulturní památka. Radnice Litoměřic by ji chtěla zachovat i pro další generace.

Je to velmi unikátní stavba pro dějiny architektury i dějiny venkovské zástavby.
Jan Peer
Oblastní muzeum v Litoměřicích

Roubenka stojí na pozemku základní školy. Už při stavbě sídliště v roce 1988 se plánovala, že se historická stavba stane součástí areálu. „Tehdejší reprezentace města to odmítla s tím, že jde o nepotřebný prostor a že škola je dostatečně veliká,“ vysvětlil ředitel školy a litoměřický místostarosta Václav Červín (Sport a zdraví Litoměřice), proč zůstalo jen u plánů.

Původní architektura má svou cenu

Po revoluci vlastnili chalupu soukromí majitelé a v podstatě chátrala. Až nyní se městu podařilo s novým vlastníkem dohodnout odkoupení za tři miliony korun. „Na můj vkus je to příliš mnoho,“ přiznává Červín, „ale odhadní cena hovoří o třech milionech šesti stech tisících.“

Roubenka v Pokraticích
Zdroj: ČT24

Tiskový mluvčí Národního památkového ústavu Ústeckého kraje Daniel Vágner považuje částku za přiměřenou. „Lidová architektura na svém původním místě má rozhodně cenu,“ připomíná. 

Škola by roubenku chtěla využívat jako klub nebo výtvarný ateliér pro mimoškolní aktivity. Nákup už schválilo zastupitelstvo. Do měsíce by tak domek mohl patřit městu.