Po povodních Bohumín tlačí na likvidaci nelegální skládky

Bohumín na Karvinsku po povodních znovu usiluje o odstranění nelegálního odpadu, který do města navezla ze sousedního Polska organizovaná zločinecká skupina. Už pátým rokem je ve městě nelegálně uskladněno několik set tun chemikálií a dalšího odpadu. Radnice doufá, že prodloužený stav nebezpečí by bylo možné využít k odstranění tohoto odpadu. Stav nebezpečí je v části kraje včetně Bohumína prodloužený do 13. listopadu.

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu byly v lednu 2019 nalezeny v halách ve Starém Městě u Frýdku-Místku a také v Bohumíně na Karvinsku. Sklad ve Starém Městě, kam bylo navezeno asi 650 tun odpadů, se podařilo vyprázdnit. Sanace tehdy stála zhruba osm milionů korun. V Bohumíně ale odpad i nadále zůstává.

„Odpad se nachází v jednom ze soukromých objektů nedaleko centra města. Prvotní odhady hovořily o 150 tunách, ty zpřesňující naznačily, že by mohlo jít až o 300 tun. Jeho přesnou evidenci znemožňuje špatný přístup do některých částí budovy, kam se kvůli naskladněným paletám prakticky nedá dostat,“ sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

Připomněla, že radnice odmítá nést náklady na likvidaci cizího odpadu. „Radnice se k odstranění látek postavila hned v začátcích nekompromisně s tím, že občané Bohumína jejich likvidaci platit nebudou. Náklady by mohly dosáhnout až deseti milionů korun. Kauza se následně dostala přes moravskoslezské hejtmanství až na úroveň státu, který však s Polskem společnou diplomatickou řeč dosud nenašel,“ popsala mluvčí.

Barely s hořlavými látkami

Povodně podle ní téma likvidace odpadu znovu oživily. Barely s hořlavými látkami totiž zaplavila voda a o případ se tak podle mluvčí opět začala zajímat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i Moravskoslezský kraj.

„Podle zjištění České inspekce životního prostředí povodeň sice nezhoršila stav natolik, že by akutně hrozilo nebezpečí úniku látek do okolí. Nicméně barely s chemikáliemi jsou uloženy na dřevěných paletách a po dlouhodobém kontaktu s vodou existuje riziko jejich postupného zborcení,“ uvedl starosta Petr Vícha (SOCDEM). Dodal, že o výsledcích šetření ČIŽP informovalo město Moravskoslezský kraj, který přislíbil vyzvat ministerstvo životního prostředí, aby situaci bezodkladně řešilo.

Případem nelegálního uskladnění odpadu na dvou místech regionu se zabýval i speciální policejní tým, který spolupracoval s polskými kolegy. Moravskoslezští policisté na začátku dubna 2019 zadrželi jednatřicetiletého muže z Opavska, který podle nich v regionu vytipovával vhodná místa k uložení odpadu. Organizátory trestné činnosti byli podle vyšetřování občané Polska, policisté tam zadrželi patnáct lidí.