Parkovné u hradeckého stadionu majitele pozemku překvapilo

Hradec Králové – Kdo chce zaparkovat před zimním stadionem v Hradci Králové, musí nově platit. Vybíráním parkovného překvapila firma ABD Invest, která má stadion a okolní pozemky pronajaty, nejenom řidiče, ale i magistrát. Úřad tvrdí, že nájemce na vybírání parkovného nemá nárok a bezdůvodně se tak obohacuje. Stejný názor mají státní úředníci, stát s městem přitom pozemky vlastní.

Spor firmy ABD Invest s městem Hradec Králové o pronájem zimního stadionu a pozemků vystupňovalo vybírání parkovného. Majitelé stadionu a pozemků – stát a město – tvrdí, že něco takového nájemce dělat nemůže. „Mají s námi normální nájemní smlouvu, ve které je ustanovení, že nelze pronajímat pozemky třetím osobám,“ poukázal ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Pavel Bradík. Podle mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaleny Vlčkové se ABD vybíráním parkovného bezdůvodně obohacuje. Firma, která parkovné vybírá, se k případu nevyjádřila.

Město se kvůli parkovnému obrátilo na policii, ta se však sporem zabývat nebude. „Policisté odkázali oznamovatele na občanskoprávní spor,“ řekla policejní mluvčí Ivana Ježková. Podle zastupitele Lubomíra Štěpána by ale bylo lepší podat trestní oznámení. Dokud se situace nevyřeší, budou muset řidiči za odstavení auta u stadionu platit 10 korun za půl hodiny, popř. 15 korun za hodinu, stání do deseti minut je zdarma.

Magistrát se s firmou ABD dlouhodobě pře o pronájem celého zimního stadionu. Smlouvu, kterou podepsalo bývalé vedení radnice, považují současní městští představitelé za neplatnou.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)