Pardubický kraj oživuje lokálky, na hlavních tratích zastaví vlaky častěji

Lichkov (Orlickoústecko) – Pardubický kraj zahajuje první fázi změn ve veřejné dopravě. Zatím mění jízdní řády vlaků, které budou od pátku jezdit jinak. Se začátkem února se častější obsluhy dočkají některé zastávky, jimiž některé spoje projížděly – například Dolní Dobrouč nebo Třebovice v Čechách. O víkendech potom opět ožije trať Dolní Lipka–Hanušovice a vlaky z Lichkova budou opět jezdit za Moravský Karlov – k lanovce do Mlýnického Dvora.

Před necelými čtrnácti měsíci zrušil Pardubický kraj všechny osobní vlaky mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi, na králické trati je potom nechal jezdit pouze do Moravského Karlova, takže osiřel úsek do Štítů. Místní lidé proti zrušení vlaků a jejich nahrazení autobusy marně protestovali, kraj jim je vzal, aby mohl posílit dopravu na hlavních tratích a přitom nemusel Českým drahám platit více peněz. Teď ale nový radní pro dopravu Jaromír Dušek změnil kurs o pomyslných 180 stupňů a rozhodl se situaci zvrátit. Provoz na lokálkách ovšem kraj neobnoví v původním rozsahu, vlaky budou jezdit pouze o víkendech.

Na trať Dolní Lipka–Hanušovice se od soboty vydá pět párů osobních vlaků, z toho jeden pojede již z Letohradu a zpět do Ústí nad Orlicí. Za Moravský Karlov až do Mlýnického Dvora zajedou tři páry motoráků. „Víkendový provoz zlepší dostupnost zdejšího nedávno rozšířeného sportovního areálu,“ zdůraznil krajský ředitel Českých drah Michal Štěpán. Na všech spojích se cestující dočkají s „klasickými“ malými motorovými vozy ze 70. let minulého století.

ODJEZDY VLAKŮ Z D. LIPKY DO HANUŠOVIC:

  • 7:24, 9:19, 13:17 (začíná již v Letohradu), 15:24, 17:24 (začíná již v Lichkově)

ODJEZDY VLAKŮ Z HANUŠOVIC DO D. LIPKY:

  • 8:14, 10:02, 14:02, 16:02, 18:02 (jede až do Ústí n. Orl.)

ODJEZDY VLAKŮ Z LICHKOVA PRODLOUŽENÝCH DO M. DVORA:

  • 9:10, 13:37, 15:15

ODJEZDY VLAKŮ Z MLÝNICKÉHO DVORA:

  • 10:03, 14:16, 16:11
Osobní vlak
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Obnovení alespoň víkendového provozu na hanušovické lokálce a prodloužení vlaků do Mlýnického Dvora je spíše třešničkou na východočeském dortu únorových změn na železnici. Další úpravy se týkají každodenního cestování – sice kraj nenechal zrušit žádný vlak ani žádný další neobjednal, ale řada těch dosavadních začne častěji zastavovat. Obsluhy se tak dočkají zejména zastávky, kde předloni některé vlaky přestaly zastavovat.

KDE ZASTAVUJE VÍCE VLAKŮ:

Čeperka

  • 6:51 – vlak do Hradce Králové

Dolní Dobrouč

  • 15:29 – vlak do Lichkova

Dolní Libchavy

  • 9:09 – vlak do Ústí nad Orlicí
  • 15:37 – vlak do Lichkova

Opatovice nad Labem

  • 6:55 – vlak do Hradce Králové
  • 7:20 – vlak do Pardubic

Pardubice-Rosice nad Labem

  • 7:32 – vlak do Pardubic

Třebovice v Čechách

  • 14:39 – vlak do Lanškrouna
  • 15:16 – vlak do České Třebové
  • 15:39 – vlak do Lanškrouna
  • 16:16 – vlak do České Třebové

Horka u Chrudimi, Vrbatův Kostelec, Prosetín, Pokřikov, Vojtěchov, Holetín

  • všude zastavuje vlak do Hlinska (v čase 15:36–16:04)

Autobusové dopravy se únorová změna ještě téměř netýká. Výjimkou jsou autobusy, které navazují na odpolední vlak z Chrastu u Chrudimi do Hlinska. Ten má mnohem více zastávek, a tak i delší jízdní dobu. Navazující autobusy proto budou odjíždět o několik minut později.

Autobusová doprava v Pardubickém kraji
Zdroj: ČT24

Změny ve veřejné dopravě v Pardubickém kraji bude mít více kroků a ty další se už mají týkat především autobusové dopravy. Radní Dušek společně s hejtmanem Martinem Netolickým oznámili počátkem roku, že je autobusová doprava v takovém rozsahu, který zavedlo minulé krajské vedení koncem roku 2011, příliš drahá. Chtějí proto část spojů zrušit. Návrh na plošné zavedení starých jízdních řádů platných před změnou v prosinci 2011 se setkal s odporem starostů a kraj od něj částečně ustoupil, přesto chce autobusy omezit. Podle radního Duška mají autobusy během roku ujet celkem 16,5 milionu kilometrů namísto původně plánovaných 17,8 milionu, aby se jejich provoz vešel do připravených 297 milionů korun. Hlavní část změn připravuje krajská firma OREDO, která veřejnou dopravu v kraji organizuje, na 3. března.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)