Památkáři opravují poničený kostel sv. Floriána v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Unikátní 400 let starý kostel sv. Floriána v Ústí nad Labem je v dezolátním stavu, podle odborníků jde přitom o jedinečnou památku. Městu na její opravu chyběly peníze a stavbu ničila nejen vlhkost, ale i zloději a vandalové. Kostel se teď snaží zachránit památkáři, opravy vyjdou na víc než 20 milionů korun. Věřící by se měli do kostela vrátit koncem příštího roku.

Kostel byl postaven v době, kdy Čechám vládl císař Rudolf II. a od té doby nezažil žádnou přestavbu. Už od počátku ale stavba bojovala s vlhkostí, třeba za oltářem stojí 200 let stará stěna natřená asfaltem, která měla projevům vlhkosti bránit. Podlaha je zase natřená betonovou mazaninou, která brání odpařování, vysvětluje odborný garant z Národního památkového ústavu Miloš Solař. 

Největší rány ale památka zažila v posledních letech. Z oltáře zmizela řada soch, vitrážová okna jsou rozstřílená a kostel přišel také o zvon. Čtyři muži ho před deseti lety shodili z věže a rozlámané kusy pak prodali ve sběrných surovinách. Soud je za to poslal na rok a půl do vězení. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Poničený kostel převzal od Ústí nad Labem památkový ústav a už začal s jeho záchranou. Dělníci stavbu odvlhčí a restaurátoři rozeberou a následně opraví vnitřní vybavení památky. Koncem příštího roku by se pak v kostele opět mohly začít sloužit pravidelné mše.