O vzácná Mariánská kasárna není zájem ani po slevě

České Budějovice - O známý areál Mariánských kasáren v Českých Budějovicích, který je na prodej, nejeví kupci zájem ani přes výrazné snížení ceny. Jde o památkově chráněný areál proslavený třeba i Haškovým románem Osudy dobrého vojáka Švejka. Město ho prodalo před pěti lety soukromé firmě, která v objektu chtěla vybudovat obchodní a administrativní centrum s velkými podzemními garážemi, předloni ale skončila v insolvenci. Od té doby areál chátrá.

„Přes masivní propagaci tohoto objektu nebyl o nemovitost zájem,“ uvedl pro ČT marketingový ředitel realitní kanceláře Roman Bajčan. Vyvolávací cena za unikátní areál v centru krajského města klesla od prosince loňského roku téměř na polovinu. Odhadní cena se pohybuje okolo 70 milionů, ale v současnosti by za ni nový majitel zaplatil asi 40 milionů. Přesto se však ani při poslední dražbě neobjevil žádný zájemce. Přitom o rozlehlý areál usilovalo hned několik firem a sdružení.

Prodej empírových kasáren firmě Českobudějovické pozemní stavby (CBPS) ostře kritizovalo třeba sdružení vlastníků historických domů. Nájemci prý ročně odváděli městu dostatek peněz, které by na opravy ještě stačily. „Odhady se pohybovaly kolem 1,5 milionu ročně. Ale nikdo neví, kam ty peníze mizely,“ říká Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Majitel sousedního domu Jan Dobiáš:

„Zatím to padá jenom na auta. Až to spadne někomu na hlavu, tak už to nebude sranda.“

Firma je ale v likvidaci a teď už prázdný a zdevastovaný areál se věřitelé snaží prodat. Náklady na jeho rekonstrukci ale extrémně vzrostly. Třeba zchátralá střecha ohrožuje lidi i zaparkovaná auta. Teď už oslovené realitní kanceláře odhadují náklady na rekonstrukci na nejméně několik set milionů korun. Město proto přistoupilo k poslednímu zoufalému kroku – případnému novému vlastníkovi slibuje pomoc při vynětí kasáren ze seznamu kulturních památek.

Kasárna
Zdroj: ČT24