Normalizační Brno očima Františka Kressy. Výstava v krytu pod Špilberkem představuje fotografie z listopadu 89

Výstava fotografií Františka Kressy v brněnském atomovém krytu 10-Z připomíná třicet let od pádu komunismu. Snímky zachycují normalizační Brno a především listopad 1989. Zájemci si mohou snímky prohlédnout do března příštího roku společně s celým prostorem krytu.

Přes dvacet tisíc unikátních snímků Brna, převážně z doby normalizace. Nejspíš jen František Kressa se mohl chlubit tak rozsáhlou sbírkou fotografií, na kterých zachytil i klíčové momenty listopadových událostí roku 1989. „Atmosféra byla šílená, lidi se spontánně svolali, ani nevím jak. Náměstí bylo plné,“ vzpomínal loni v listopadu fotograf.

František Kressa začínal jako zvukař v brněnské Šelepce, později pracoval jako osvětlovač v Československé televizi. Ať už ale bylo jeho civilní zaměstnání jakékoli, fotografii se vždy věnoval nejvíc. „Na první pohled se může zdát, že to nejsou umělecké fotografie, ovšem to, co vidíme Kressovýma očima, to je každodenní život v totalitním Brně,“ říká historik a organizátor výstavy Pavel Paleček.

Fotky, které vznikaly zejména pro Brněnský večerník až do začátku 90. let, publikoval Kressa v šesti knihách. Dvě z nich si už ale sám prohlédnout nestihl, vyšly až po jeho smrti, v květnu letošního roku. Fotograf zemřel 4. dubna.

„Máme rozpracované další tři díly knižní série, ovšem příprava je nyní složitá. František Kressa měl fotografickou paměť a znal všechny detaily ke každé jeho fotografii, tudíž popisovat bez něj všechny snímky bude mnohem náročnější,“ obává se Paleček.

František Kressa s 2. a 3. dílem knihy Normalizační Brno
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Výstava v krytu 10-Z představuje zčásti fotografie z šestého dílu série „Normalizační Brno“. František Kressa jako fotograf Brněnského Večerníku trávil všechen pracovní i volný čas v ulicích během listopadu a prosince 1989, kdy Brno zažilo největší vlnu protestů ve své historii.

Součástí expozice v krytu budou i věci z 80. let, které lidé jako přebytečné odnesli do ekodvora. Poslouží jako ilustrace každodenního života před rokem 1989. Studenti budou mít 17. listopadu vstup zdarma.

Fotografie Františka Kressy tvoří výstavu v atomovém krytu 10-Z (zdroj: ČT24)