Nestabilní skály ohrožují hlavní tah do Německa, SŽDC je zabezpečí

Děčín – Skály, které vysloužily trati z Děčína do Drážďan pověst jedné z nejkrásnějších v Evropě, jsou podle Správy železniční dopravní cesty současně Achillovou patou tohoto významného koridoru. Jsou nestabilní a hrozí, že se na trať začnou sesouvat. SŽDC je proto v příštím roce zabezpečí.

Trať, která se vine podél Labe mezi skalami, otevírá cestujícím podivuhodné pohledy na Českosaské Švýcarsko a bohatě jim tak vynahrazuje pomalejší jízdu po klikatých kolejích. Příroda, jež zdobí okolí dráhy, je však současně hrozbou. Správa železniční dopravní cesty proto skály průběžně sanuje a na příští rok připravuje rozsáhlé úpravy za 24,7 milionu korun. „V dané lokalitě se jedná o nápravu dlouhodobě nebezpečného jevu ohrožujícího především životy lidí na železniční trati, turistů na stezkách pod věžemi a majetek vybavení železniční trati. Není vyloučeno ohrožení ani prostoru pod železniční tratí – cyklostezky a vodního toku řeky Labe,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Horolezci, které teď železničáři shání, odstraní nestabilní bloky ze skalních věží a svahů a do věží zapustí svorníky a tyčové kotvy, aby je zpevnili. U trati potom vznikne ochranný val z odtěženého materiálu. Na již dříve sanovaných místech odborníci nainstalují monitorovací body, které budou fungovat také jako signální a výstražný systém pro zajištění bezpečnosti dráhy.

Železniční trať, kudy jezdí kromě spojů Eurocity na lince Praha – Berlín především množství nákladních vlaků, ovšem neohrožují jenom skály, nýbrž také řeka pod nimi. V červnu velká voda poškodila většinu stanic a v Německu mají vlaky od té doby nařízenou pomalou jízdu, zatímco železničáři kontrolují stabilitu trati. Příští týden také DB trať kvůli mimořádné opravě na tři dny zcela uzavřou.