Nejvyšší soud údajně zrušil rozsudky nad exmanažery DPP v kauze Opencard

Justice musí znovu řešit případ exmanažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Původně dostali tresty 2,5 a 2 roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem Opencard. Jejich dovolání údajně zčásti vyhověl Nejvyšší soud. Verdikt ještě není oficiálně dostupný, informoval o něm server Hlídací pes.

Nejvyšší soud rozhodl v prosinci, v polovině března vrátil spis k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který musí doručit verdikt všem účastníkům řízení. Dosud se to nepodařilo. Proto mluvčí obvodního soudu Lukáš Bernat v minulých dnech nechtěl rozhodnutí komentovat, stejně jako ředitel správy soudu Lukáš Krátkoruký. Rozhodnutí není dostupné ani na webu Nejvyššího soudu.

Podle Hlídacího psa Nejvyšší soud považoval dovolání Petany a Suntycha za částečně důvodné a nařídil Městskému soudu v Praze, aby o věci znovu rozhodl. U justičních mluvčích ani z databáze InfoSoud to ale zatím ověřit nelze.

Z odůvodnění podle serveru plyne, že podle Nejvyššího soudu justice nesprávně hodnotila skutky, kterých se měli obžalovaní dopustit, a že policie mohla do určité míry jednat pod tlakem společenské objednávky. 

Projekt tzv. univerzální čipové karty Pražana byl provázen řadou kroků, jež nebyly orgány činnými v trestním řízení komplexně vyhodnoceny ve vztahu k osobám, které se na jeho prosazování i formou poškozujícího jednání podílely největší měrou.
Usnesení Nejvyššího soudu, 20. 12. 2016

Podle původního rozsudku způsobili oba manažeři svým postupem při přípravě smluv s firmou Haguess škodu přes 20 milionů korun. Měli uhradit podniku 350 tisíc a 250 tisíc korun, se zbytkem nároku justice odkázala DPP na civilní řízení.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 podle sporného verdiktu doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR.

Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Za projekt Opencard byl už v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník Jiří Chytil dostal podmínku.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24