Největší chovatel prasat na Zlínsku si může oddechnout. Africký mor testy neobjevily

Testy na africký mor prasat u prasat chovaných ve firmě Zemet u Zlína byly negativní, zvířata nemocná nejsou.  Firma zvířata chová v takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byly nalezeni dva uhynulí divočáci s africkým morem prasat.

Firma Zemet je největším chovatelem prasat v zamořené oblasti, na dvou farmách v Sazovicích a Mysločovicích má asi 5000 prasat. Veterináři tam ve středu odebrali 60 vzorků, všechny byly podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka negativní. Vzorky testoval Státní veterinární ústav v Olomouci.

První výskyt afrického moru prasat byl potvrzen v pondělí, uhynulí divočáci byli nalezeni minulý týden v blízkosti zlínské nemocnice.

Mimořádná opatření v oblasti

SVS po potvrzení nákazy nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. V zamořené oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky.

Veterináři testují prasata kvůli moru (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek našli myslivci další mrtvé sele divočáka ve Zlíně-Lužkovicích, také u něj se nákaza potvrdila.

Chovatelé musí hlásit všechna prasata

Chovatelé musí ve svých obcích do dneška nahlásit všechna prasata v hospodářství. Musí je také ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50 000 korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony. Od pondělka se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

90’ ČT24 – Africký mor prasat v Česku (zdroj: ČT24)

V okrese Zlín bylo od loňského dubna do konce letošního března zastřeleno 2790 divokých prasat. Divočáci jsou tam přemnožení, stejně jako ve zbytku Česka.

Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata. Není nebezpečný pro lidi, objeví-li se ale v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo.

  • Bohuslavice u Zlína, Březnice u Zlína, Březová u Zlína, Březůvky, Dolní Ves, Doubravy, Fryšták, Horní Lhota u Luhačovic, Horní Ves u Fryštáku, Hostišová, Hrobice na Moravě, Hřivínův Újzed, Hvozdná, Jaroslavice u Zlína, Karlovice u Zlína, Kašava, Klečůvka, Kostelec u Zlína, Kudlov, Lukoveček, Lužkovice, Malenovice u Zlína, Mladcová, Mysločovice, Neubuz, Oldřichovice u Napajedel, Ostrata, Podhradí u Luhačovic, Pozlovice, Provodov na Moravě, Prštné, Příluky u Zlína, Racková, Raková, Řetechov, Salaš u Zlína, Sazovice, Slušovice, Štípa, Tečovice, Trnava u Zlína, Velíková, Veselá u Zlína, Vítová, Vizovice, Vlčková, Zádveřice, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí