Na Liberecku se začne zkoušet dopravní systém IDOL

Liberecko - Část Libereckého kraje začne od pondělka zkoušet integrovaný dopravní systém, tzv. IDOL. Jeho zavedení ale přinese i zdražení jízdného na některých trasách. Oproti tomu systém umožní cestovat po celém kraji s jediným dokladem a libovolně přesedat z autobusu do vlaku nebo do spojů městské dopravy. Podobné dopravní sítě už fungují např. v okolí Prahy, Plzně nebo Brna.

Za jednu jízdu tramvají z Liberce do Jablonce nad Nisou už nezaplatíte 16 korun, ale 20. Na druhou stranu s elektronickou jízdenkou nahranou na OPUS kartě budete moci využít více spojů. Koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji Petr Prokeš prozradil, že jediný doklad budou moci cestující využít v Liberci, Jabloni nad Nisou, České Lípě a Turnově.

Tarify v jednotlivých městech se s příchodem IDOLu nemění. Více zaplatíte pouze v případech, když budete cestovat mezi takzvanými tarifními zónami. Petr Prokeš upřesnil, že kraj bude rozdělen na 282 tarifních zón. Koordinátorka veřejné dopravy v Libereckém kraji Pavlína Velikovská dodala, že s jízdenkou na OPUS kartě se dá přestoupit i mezi dopravci.

IDOL měl původně platit už od začátku tohoto roku. Pak bylo jeho spuštění posunuto na duben. Nakonec začíná až nyní. Radní Libereckého kraje Martin Sepp (ČSSD) vysvětlil, že realizace tak unikátního projektu byla velmi složitá. Ředitel Dopravního podniku města Liberec Jiří Veselka doplnil, že složité bylo také zkoordinovat tři různé dodavatele odbavovacích systémů.

Od pondělka začíná ve čtvrtině kraje (konkrétně na Českodubsku) zkušební provoz IDOLu. Naostro pak odstartuje na začátku července.