Muž z Vizovic dostal za vědomé šíření HIV osm let vězení

Krajský soud ve Zlíně v pondělí uložil Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku osm let vězení za vědomé šíření viru HIV. Muž podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu ale odmítá. Tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým navíc údajně pohlavní styk vůbec neměl. Šiřiteli HIV hrozilo až dvanáct let.

Podle státního zástupce Lea Foltýna obžalovaný nakazil v červnu 2013 ve svém bydlišti čtyřiatřicetiletého muže a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen jen shodou šťastných náhod.

HIV se prý nakazil při dopravní nehodě

HIV/AIDS v České republice
Zdroj: SZÚ

Třiapadesátiletý Pavel Sousedík je HIV pozitivní od roku 2005, dříve se léčil i na syfilis. Z těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci byl obviněný v roce 2015. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Vinu za nakažení mladšího z poškozených odmítl, tvrdí, že s ním žádný sex neměl. Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval. 

Podle znalkyně, lékařky Markéty Petrovové, byl Pavel Sousedík opakovaně poučen, jak se při své nemoci má chovat. Znalkyně jeho chování označila za rizikové. Nakažený muž u soudu dříve řekl, že se o Sousedíkově nemoci dozvěděl až den po nechráněném pohlavním styku s ním. Starší z mužů u soudu tvrdil, že mu o svém nakažení virem HIV řekl při první schůzce. Při výslechu na policii potvrdil, že spolu měli nechráněný styk. Pavel Sousedík se proti rozsudku na místě odvolal. Má těžké zdravotní problémy a řekl, že si nedokáže představit, že stráví osm let ve vězení. Státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Nové případy HIV infekce v ČR podle regionů
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Pavel Sousedík čelí obžalobě také u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo.

Soudní jednání sledoval reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Za šíření HIV jsou stíhaní další lidé

Nejde o jediný případ vědomého šíření HIV u nás. V květnu 2015 Odvolací soud zpřísnil trest Rudolfu Martinu Novákovi za ohrožování virem HIV z tříleté podmínky na šest let vězení. Kromě šíření nakažlivé nemocí to byl podle soudu také pokus o těžké ublížení na zdraví. Novákovi, který o své nákaze virem HIV věděl od roku 2001 a který pracoval v několika nemocnicích a hotelích, hrozilo až 12 let vězení. Soud ho v minulosti za obdobný trestný čin už jednou potrestal. Novák měl za sebou již tři a půl roku vězení, odkud byl podmínečně propuštěn před koncem trestu.

Královéhradecká policie začala loni v říjnu stíhat dvě HIV pozitivní ženy, které provozovaly nechráněný sex, i když o nákaze věděly. Soud je poslal do vazby. Letos v lednu skončil ve vazbě i Zdeněk Pfeifer. Důvodem byly obavy z jeho útěku a pokračování v trestné činnosti. Pfeifer se skrýval v Thajsku, tamní policie ho zatkla 18. ledna a byl deportován do Česka. Státní zastupitelství ho obžalovalo z osmi trestných činů, mimo jiné z pokusu těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci. Pfeifer, kterému hrozí až dvanáct let vězení, se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Během vyšetřování policisté zjistili, že měl styk minimálně s třiadvaceti muži.