Munice z Vrbětic je už v Květné na Svitavsku, převoz skončil

Převoz munice z areálu u Vrbětic na Zlínsku do armádních skladů v Květné na Svitavsku skončil. Potvrdila to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Celkem tam bylo přemístěno asi 2100 tun materiálu, naposledy dělostřelecké střelivo společnosti Imex Group, řekl vedoucí muničního areálu v Květné Vojtěch Pražan.

Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem včetně munice, které si pronajímala právě ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Raketové palivo nebo dělostřelecká munice

„Nepředpokládáme, že se k nám z Vrbětic bude ještě něco navážet, pokud se tam neobjeví něco nepředvídaného," uvedl Pražan. Materiál z Vrbětic zaplnil celkem 17 z 20 zprovozněných skladů v Květné.

Převoz zbrojního materiálu z Vrbětic do Květné začal 7. března, pět konvojů nákladních aut přepravilo asi 180 tun raketového paliva bohumínské společnosti Bochemia.

Vybuchlý sklad munice ve Vlachovicích Vrběticích
Zdroj: ČT24/ČTK

Postupně bylo do Květné převezeno také 1800 tun dělostřelecké munice firmy Imex Group a rovněž kolem 120 tun různých druhů munice Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín.

Žádný z vlastníků si vojenský materiál zatím neodvezl. Společnost Imex podle Pražana plánuje, že část uložené munice začne ve středu odvážet - zatím čtyři kamiony.

Armáda areál v Květné původně opustila, nakonec ho ale bude využívat i nadále

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. Letos v lednu bylo 20 z 32 skladů znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic. Podle dřívějších představ měl být k těmto účelům areál využíván jen do konce letošního roku.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by jej v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to ale o něj neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale.

Muniční sklad Květná
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Převzetí předpokládá k 1. červenci. Pro využití celé skladové kapacity bude nutná rekonstrukce technického zabezpečení a části budov skladů a hospodářského zázemí. Náklady dosáhnou několika desítek milionů korun.

Podle propočtů ministerstva obrany bude potřeba k zabezpečení provozu 72 osob, z toho 20 občanských zaměstnanců. V současnosti v areálu působí 21 hasičů a devět civilních pracovníků.

Odvoz munice z Vrbětic skončí zřejmě letos

Odvoz zbrojního materiálu z Vrbětic na Zlínsku by měl díky příznivému počasí skončit ještě v letošním roce. Řekla to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Ze 40 skladů zbývá vyvézt materiál z posledních dvou. Nepojede již do armádních skladů v Květné na Svitavsku, firmy si jej odvezou do vlastních skladů.

„Předpokládáme, že s vývozem skončíme do konce letošního roku. Kromě příznivého počasí je to i díky vysokému nasazení členů integrovaného záchranného systému, kteří pracují nepřetržitě i o víkendech a o svátcích,“ uvedla Kozumplíková.

Podle ní dosud z vrbětického areálu odjelo více než 500 kamionů se zbrojním materiálem. Munici, která neputovala do Květné, si firmy, které si ve Vrběticích pronajímaly sklady, odvezly do svých prostor nebo přímo k zákazníkům.

Odvoz munice z Vrbětic byl zahájen na konci ledna. Některá byla poškozená, jiná zase v poškozených obalech. Poškozených palet bylo více než 600. Policie si musela půjčit stovky beden od armády, aby mohla munici odvézt.

Podle starosty Vlachovic Zdeňka Hověžáka si obyvatelé vesnice i okolních obcí po odvozu munice oddechnou. „Budeme o Vánocích spokojenější, že už nám nebude hrozit to, co nám hrozilo ty první Vánoce. Největší nebezpečí tímto pomine,“ řekl Hověžák.

Několik set neřízených výbuchů

Oba vybuchlé sklady si ve Vrběticích pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů.

Po druhém, prosincovém výbuchu, následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Hranice vytyčené oblasti stále střeží vojáci a policisté.

Teprve po odvozu munice pyrotechnici zahájí asanaci areálu a kriminalisté budou moci prozkoumat epicentra výbuchů. Vyčištění areálu ve Vrběticích bude podle odborníků trvat léta.

Na odškodnění lidé zatím čekají

Obce nadále jednají o odškodnění za potíže, které lidem výbuchy a následný zásah způsobily. Podle starosty Vlachovic zatím žádné peníze nepřišly. „Mluví se o několika způsobech odškodnění, ale není na to moc dobře připravena legislativa. Hledají se kroky, jakým způsobem by to bylo možné,“ řekl Hověžák.

Ministerstvo obrany na příští rok přislíbilo dotace pro majitele lesů, kterých se dotkly loňské výbuchy. Podle Hověžáka je ale problém, že se nemají týkat všech lesů okolo areálu, ale jen lesů zvláštního určení, v nichž je oprávněný zájem na plnění mimoprodukčních funkcí lesa, v tomto případě jako ochranného pásma muničních skladů, nadřazen funkcím hospodářským.

Žádosti lidí a firem z okolí areálu o odškodnění za újmu související se zásahem záchranářům v celkové výši 1,15 milionu posuzuje ministerstvo vnitra.